Ryba pierwsze kroki

świeżych ziół (np. rozmaryn czy kolendra).

 

Istnieją różne sposoby przyrządzania ryb wsród nich wyróżniamy kilka podstawowych m.in. ryby na surowo, ryby gotowane (również ryby w sosie), ryby w galarecie oraz galantynki, knelki, rolady i pulpety z ryb.

 

Ryba na surowo jest w wielu krajach powszechnie podawana. Do tego typu dań nadają się takie świeżo złowione ryby, które posiadają lekko tłuste i zwarte mięso np. łosoś, zębacz oraz śledź. Taką rybę przed podaniem należy marynować około 15 minut. Często w celu poprawienia smaku potrawy dodaje się oliwę, szczypiorek, posiekane szalotki, sos chilli, pieprz, liść laurowy, kolendrę i kminek. Można również marynować ją w soli, koperku i cukrze. Najczęściej tak przygotowaną rybę podaje się z chlebem, sosem musztardowym lub śmietaną.

 

Do gotowania nadaje się ryba w całości, w dzwonkach lub w postaci filetów. Istotną rzeczą jest gotowanie ryby na małym ogniu, gdyż zapobiega to rozpadnięciu się jej w trakcie gotowania. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80C. Zazwyczaj 1kg rybę gotuje się około 20 minut. W przypadku ryby w kawałkach sprawdza się tutaj duży ogień, dzięki temu ryba zachowuje swoją jędrność. W celu zachowania kształtu można ją obwiązać sznurkiem. Ryba gotowana w szybkowarze jest o wiele bardziej soczysta niż ta z wywaru. Rybę gotuje się w osolonej wodzie, do której dodaje się różne składniki (w zależności od rodzaju wywaru):

 

– wywar mleczny z mleka, łyżeczki startej skórki cytrynowej oraz plastrów cytryny bez skórki;
– wywar octowy z warzy i octu;
– wywar jarzynowy z pietruszki, marchewki, cebuli, tymianku i liścia laurowego;
– wywar winny z warzyw i wina;

 

Idealnie do ryb gotowanych pasują sosy gorące (np. pieczarkowy, poulette, cytrynowy, holenderski, kaparowy) lub sosy zimne (np. musztardowy, tatarski, remoulade, cumberland).
Bardzo popularne jest gotowanie ryby w sosie (np. honorowe polskie danie karp po polsku w szarym sosie).

Najczęściej rybę w galarecie przyrządza się ze szczupaka i lina, jednak wszystkie ryby nadają się na tego typu potrawę. Przygotowanie ryb w galarecie jest zazwyczaj bardzo zbliżony i polega ono na tym, że gotujemy wywar z warzyw, ogona, głów i z dodatkiem przypraw. Jeżeli chcemy by wywar zawierał dużo substancji kleistych najlepiej jest gotować kilka głów lub po prostu… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3