Ryba pierwsze kroki

dodać żelatyny namoczonej w wodzie. Na koniec dodajemy do wywaru białko i wrzucamy skorupkę od jajka, gotujemy i przecedzamy. Dzięki temu galareta będzie klarowna.

 

Rolady i galantynka z ryby to płaty mięsa rybiego (ze skórą, jednak po wcześniejszym usunięciu ości, napełnieniu farszem). Wszystko następnie zostało zrolowane, zwinięte w serwetę i ugotowano z warzywami oraz przyprawami. Na galantynkę najbardziej nadają się ryby, które posiadają mocną skórę, takie jak szczupak, karp. Ryby o delikatnej skórze należy nadziewać ostrożnie.

 

Knelki są to malutkie pulpety w kształcie kopytek, paluszków lub okrągłych placuszków. Robi się je z mięsa ryby (może być zamrożone), śmietany i dodatków aromatycznych. Natomiast pulpety przyrządza się dodatkowo dodając żółtka lub jajka. Najsmaczniejsze pulpety przyrządza się z łososia i szczupaka. Należy pamiętać, że uformowane pulpety czy knelki powinno się od razu ugotować.

Więcej podstawowych informacji:

Akcesoria do ryb

Ryby i owoce morza

Sprawianie ryby

Techniki gotowania

Praktyczne porady

Literatura

Strony: 1 2 3