Zioła

Zdrowe zioła w kuchni

Zasuszone zioła do kuchniZioła nadają potrawom wspaniały aromat oraz wzbogacają ich smak. Obecnie na rynku mamy dostęp zarówno do świeżych, jak i suszonych ziół. Warto pamiętać, że świeże zioła posiadają zazwyczaj mocniejszy aromat i wyrazistszy smak. Świeże zioła należy przechowywać w lodówce zawinięte w mokry papier bądź zająć się uprawą ziół dzięki czemu zawsze będą pod ręką. Jeżeli pozyskaliśmy z działki bądź od znajomych większą ilość świeżych ziół warto je zasuszyć – jak zasuszyć zioła aby nie straciły swoich właściwości. Suszone zioła trzymamy w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Ważne są również lecznicze właściwości ziół. Warto je poznać. Dzięki nim przyrządzane dania będą zarówno smaczne jak i zdrowe! Pod tym linkiem znajdziesz artykuły o ziołach: ziołolecznictwo i leczenie ziołami.

SZCZYPIOREK (Allium schoenoprasum)

Roślina cebulowo – kłączowa. Pociętymi, świeżymi liśćmi posypuje się gotowe potrawy. Przede wszystkim dodawany jest do kartofli, świeżych sałatek warzywnych, zup, sosów, masła ziołowego i twarogu.

KOPER OGRODOWY (Anethum graveolens)

Młode pędy tej rośliny są nazywane potocznie koperkiem, którego używa się do sosów, sałatek, zup, potraw z jaj, twarogu, ryb oraz duszonych grzybów. Dojrzały koper można używać do marynat.

BAZYLIA (Ocimum basilicum)

Bazylia jest ziołem z którego przyrządza się sos pesto. Jej świeże listki dodaje się do sałatek, farszów, sosów i dań z pomidorów. Suszone zioło dodaje się do mieszanek przypraw do dań duszonych oraz pizzy.

LEBIODKA (Origanum vulgare)

Tak zwany dziki majeranek, nazywany popularnie oregano. Jest podstawowym składnikiem mieszanki „ziół prowansalskich”. Suszone oregano dodawane jest do sosów, duszonych jarzyn, pizzy, pieczonego mięsa, farszy i twarożków. Natomiast świeże listki dodawane są do sałatek.

SZAŁWIA LEKARSKA (Salvia officinalis)

Świeże lub suszone listki tego zioła dodawane są do marynat, farszów wędlin i sosów do mięsa. Używana jest przy produkcji sera CHEDDAR.

PIETRUSZKA (Pertruselinum sp.)

Jest jednym ze składników do gotowania wywarów. Posiekane listki natki pietruszki dodawane są do sosów, sałatek, galaret i zup. Posypuje się nią również dania duszone. Istnieje odmiana pietruszki, tzw. pietruszka karbowana która służy do dekoracji potraw.

Świeże zielone zioła do kuchniMAJERANEK OGRODOWY (Origanum majorna)

Suszony majeranek służy do przyprawiania potraw z grochu, sosów, flaków, duszonych warzyw, pieczonego drobiu oraz pizzy. Świeże listki tego zioła dodawane są do sałat, sałatek, potraw z jajek oraz zup.

ESTRAGON (Artemisia dracunculus)

Czasem jest wykorzystywany do dekoracji zimnych potraw np. drobiu, ryb i galaretek. Świeży bądź suszony używany jest do marynat, musztardy, korniszonów, aromatyzowania octu i oliwy. Również dodawany jest do omletów oraz sosów: berneńskiego i majonezu.

TYMIANEK (Thymus vulgaris)

Występuje w wielu odmianach. Przede wszystkim jest używany do wywarów zup, sosów, farszów, potraw z warzyw strączkowych oraz marynat.

MIĘTA (Mentha sp.)

Podobnie jak tymianek jest ziołem, które występuje w wielu odmianach. Używana jest do dekoracji ciast, deserów oraz do zaparzania herbaty. Świeże listki wykorzystywane są do przyrządzania sosów, sałatek owocowych, deserów i napojów, a suszone do syropów, octów i nalewek.

LIŚĆ LAURU SZLACHETNEGO (Laurus nobilis)

Popularna nazwa tego zioła to liść laurowy lub bobkowy. Najczęściej używany suszony do wywarów, zup, farszów i marynat.

ROZMARYN LEKARSKI (Rosmarinus officinalis)

Jest składnikiem mieszanki „zioła prowansalskie”. Dodawany do sosów, potraw z ryżu lub jarzyn. Suszony bądź świeży używany do pieczonych ryb, mięsa lub dziczyzny.

KOLENDRA (Coriandrum sativum)

Składnik mieszanki curry. Suszone nasiona używane są do marynat, natomiast świeże listki dodawane są do zup, dań i sosów kuchni azjatyckiej.

 

Więcej informacji o ziołach ich uprawie i zastosowaniu znajdziesz na stronie: Zioła w kuchni, ziołolecznictwie.