dynia-ryba-przepis

Jak zrobić curry z dynią i rybą?

SKŁADNIKI:

  • 300 g filetów białej ryby (dorsz, halibut, grenadier lub innej)
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • dwie łyżki czerwonej pasty curry
  • dwie łodygi trawy lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • około 600 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • łyżka melasy, dwie łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka cukru palmowego
  • szklanka rybnego wywaru
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • poszatkowana sałata lodowa (około 1/2 główki)
  • dwie łyżki posiekanych listków kolendry.

PASTA CURRY:

  • pięć czerwonych papryczek (posiekanych z pestkami – jeśli chcemy bardzo ostrą pastę, lub bez w łagodnej wersji)
  • pięć ząbków czosnku
  • czerwona cebula
  • dwie łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka otartej gałki muszkatołowej
  • skórka starta z jednej limonki
  • pół łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżka posiekanych łodyżek kolendry
  • łyżeczka sambal oelek
  • yżeczka pasty z trawy cytrynowe
  • 5 listków limety kadafi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziarna kuminu i kolendry prażymy na suchej patelni. Wkładamy do pojemnika malaksera z pozostałymi (w razie konieczności lekko posiekanymi składnikami). Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Rybę gotujemy w wywarze rybnym (około 10 minut). Odławiamy i rozdrobniamy zachowując bulion. Dwie łyżki pasty podsmażamy w rondlu z posiekaną trawą cytrynową i sambal oelek. Dodajemy bulion, sos rybny, melasę i mleko kokosowe – dokładnie mieszamy kulistą trzepaczką, doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Gdy dynia się ugotuje doprawiamy kurkumą, sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki i ewentualnie solą. Wlewamy śmietankę i dokładnie rozprowadzamy. Na koniec dodajemy rybę i sałatę – chwilę podgrzać (około 1 minuty). Podajemy z posiekaną kolendrą i ryżem.

Czas przygotowania: < 1h