Dieta śródziemnomorska cz. I

Zasady zdrowej diety

dieta-srodziemnomorska-porady-2Dzisiejszy artykuł zawiera podstawowe i najważniejsze informacje dotyczące diety śródziemnomorskiej. Zacznijmy od historii. W 1993 roku klasyczna dieta śródziemnomorska została oficjalnie uznana przez Światową Organizację Zdrowia. Do dzisiaj jest ona standardem odżywiania i wyznacznikiem zdrowego stylu życia. Ma szerokie zastosowanie zarówno przez zwykłych konsumentów, dietetyków, jak i osoby promujące zdrowy tryb życia. Całość jako piramida żywieniowa została oparta na badaniach oraz na tradycji żywieniowej greckiej Krety i południowych Włoszech (około 1960 roku). Niestety ludzie coraz częściej sięgają po produkty przetworzone oraz czerwone mięso, co prowadzi do chorób serca, cukrzycy, otyłości oraz innych przewlekły chorób.

Dieta osób, które mieszkają na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego opiera się głównie na owocach, warzywach, rybach, orzechach, ziarnach, oliwie z oliwek oraz czerwonego wina. Jak się okazało właśnie ten zestaw produktów jest receptą na zdrowe i smaczne życie. Oczywiście spore znaczenie w tej diecie ma również aktywność fizyczna.

Wymienić można kilka podstawowych zasad odżywiania jakie charakteryzują dietę śródziemnomorską:
– przede wszystkim żywność pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, ziarna, nasiona wszelkiego rodzaju, orzechy);
– nasza dieta opiera się na haśle “sezon”, czyli jemy to co aktualnie jest dostępne;
– staramy się wybierać świeże i jak najmniej przetworzone produkty;
– oliwa z oliwek jest podstawowym tłuszczem;
– nasza codzienna dieta zawiera niewielkie ilości serów oraz jogurtu;
– dwa razy w tygodniu ryby lub drób, obecnie poleca się zwiększyć ilość spożywanych ryb bądź drobiu do trzech razy w tygodniu oraz wybieranie raczej dań rybnych niż spożywania drobiu;
– świeże owoce to podstawowe “słodycze”;
– czerwone mięso jemy tylko kilka razy w miesiącu (maksymalna dawka 450g na miesiąc);
– umiarkowanie spożycia wina, najczęściej do posiłków;
– potrawy wzbogacamy o świeże zioła oraz wszelkiego rodzaju przyprawy.

Dieta śródziemnomorska jest bardzo łatwa do wprowadzenia w codziennej kuchni każdego z nas. Przede wszystkim opiera się ona na owocach, warzywach i ziarnach. Powinny pojawiać się one w każdej potrawie. Są one źródłem błonnika, witamin, minerałów, zawierają przeciwutleniacze. Bardzo ważne by spożywać ziarna jak najmniej przetworzone. Kluczowa w diecie śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek, bez niej ta dieta nie istnieje. To ona jest podstawowym i wyjściowym składnikiem każdej potrawy. Dodawana jako sos do warzyw, sałatek, używana do smażenia, gotowania czy pieczenia. Oczywiście kolejną podstawą są przyprawy oraz zioła. Nadają niepowtarzalny smak oraz aromat wszystkim potrawom. Sery oraz jogurty są w tej diecie spożywane w umiarkowanych ilościach, w sumie ta dieta raczej ich unika. Charakterystyczne w tej diecie jest zamiłowanie do ryb oraz skorupiaków, gdyż są one źródłem białka. Głównie spożywa się takie ryby jak tuńczyk, śledź, sardynki, leszcz czy łosoś. Owoce morza jakie się wykorzystuje w kuchni śródziemnomorskiej to krewetki oraz małże. Najczęściej się je podaje smażone w panierce. Ze względu na obecność kwasów omega-3 często ryby są podstawowym produktem żywnościowym. Rzadko w tej diecie spożywa się wędliny, częściej pojawiają się jajka. Podstawowym napojem jest woda niegazowana, zaleca się jej picie w dużych ilościach i jak najczęściej. Charakterystyczną cechą diety śródziemnomorskiej jest zasada umiaru – powinniśmy spożywać wszystkie produkty, które się zaleca w tej diecie, jednak w granicach zdrowego rozsądku i z umiarem. Po prostu umiar jest tutaj najlepszym doradcą. I oczywiście ruch, zaleca się bieganie, aerobik lub chociażby spacery czy pracę w ogródku. Najważniejsze jest przebywanie na świeżym powietrzu oraz przyjemność, zabawa najlepiej w towarzystwie 🙂
W kolejnym artykule dokładnie opiszę o czym należy pamiętać, gdy już się na nią zdecydujemy oraz przedstawię porady dla kobiet, mężczyzn, dzieci oraz ludzi starszych.

Zapraszamy do części drugiej i części trzeciej.