dobre-rady-w-kuchniDobre, praktyczne porady w kuchni mogą pomóc nam zaoszczędzić sporo czasu. Poznaj najlepsze sposoby na poradzenie sobie z typowymi problemami.

Gotowanie kalafiora

Jeśli chcemy zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania, wrzućmy do wody trochę świeżego koperku.

Mycie warzyw

Jeśli myjemy warzywa takie jak sałata, brokuły czy kalafior najlepiej robić to w osolonej wodzie, dzięki temu pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz robaczków.

Kolba kukurydzy

Jeśli gotujemy kolbę kukurydzy i chcemy uzyskać lepszy smak, dodajmy do wody troszkę cukru oraz kilka łyżek mleka.

Cięcie szczypiorku i dymki

Jeśli tniemy szczypiorek bądź cebulę dymkę najlepiej to robić nożyczkami bezpośrednio na potrawę. Dzięki temu zachowają kształt oraz witaminy.

Usuwanie skórki z papryki

Jeśli potrzebujemy usunąć skórę ze świeżej papryki, porcjujemy ją, usuwamy gniazda i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy paprykę przez 10 minut w wysokiej temperaturze. Następnie przekładamy na sito i zalewamy zimną wodą. Po takim zabiegu skórka bez problemy odejdzie od miąższu.

Zamrażanie kalafiora

Jeżeli chcemy zamrozić kalafiora i nie chcemy żeby po rozmrożeniu był koloru żółtego, to dodajmy do wody troszkę kwasku cytrynowego.

Palenie w przełyku

Jeżeli zjemy papryczkę chilli i piecze nas bardzo w przełyku, to zjedzmy kromkę chleba. Nie wolno popijać zimną wodą!!!!

Obieranie ogórka

Jeśli zabieramy się za obieranie świeżego ogórka, pamiętajmy by robić to od strony jasnej do ciemnej. Dzięki temu ogórek nie będzie miał gorzkiego posmaku.

Kompot

Jeżeli nie chcemy żeby owoce w kompocie się rozpadały, dodajmy do niego skórkę z cytryny.

Wybór pomarańczy

Jeśli kupujemy pomarańcze, wybierajmy te które na swojej górnej części mają tzw. „pępek”. To gwarantuje nam brak pestek w pomarańczy, gdyż z tego owocu wyrósł kolejny owoc.

Ostre noże

Żeby nasze noże długo były ostre, najlepiej myć je ręcznie. Mycie w zmywarce sprawia, że noże tracą „ostrość”.

Danie w galarecie

Jeżeli chcemy łatwo wyjąć kurczaka bądź rybę w galarecie z formy, wcześniej pamiętajmy o jej wysmarowaniu olejem.

Zatrzymanie koloru

Jeżeli zależy nam na tym żeby zielone warzywa nie utraciły koloru podczas gotowania, to dodajmy do wody troszkę oliwy.

Jarzyny

Jeśli chcemy żeby smażone albo gotowane jarzyny były chrupiące i jędrne, pamiętajmy o ich soleniu dopiero pod koniec gotowania lub smażenia.

Pomidorowy sos

Jeżeli robimy pomidorowy sos, wybierajmy pomidory podłużne, ponieważ mają więcej miąższu, są smaczniejsze oraz mają mniej pestek.

Jajka na twardo

Jeżeli gotujemy jajka na twardo, warto dodać do wody szczyptę soli lub ocet winny, dzięki temu jajka nie popękają i nie wypłyną na zewnątrz.

Mocniejszy ocet

Jeśli zależy nam na bardziej stężonym occie, przelejmy go do buteleczki i wstawmy do zamrażarki. Woda która zamarznie usuwamy i pozostaje nam ocet o bardzo dużym stężeniu.

Pomidory

Jeżeli chcemy obrać pomidory, ułatwimy sobie pracę zanurzając wcześniej we wrzątku na 20 – 30 sekund (również nacinamy je od spodniej strony w „krzyżyk”). Potem studzimy i zdejmujemy skórkę.

Mdła zupa

Jeżeli zupa, którą przygotowaliśmy jest mdła to uratują ją niewielka ilość lubczyku (nawet jeden roztarty listek). Potem można dodać kolejne pasujące nam zioła oraz przyprawy.

Pieczone ziemniaki

Jeżeli pieczemy ziemniaki, to warto je wcześniej posmarować masłem (np. z dodatkiem ziół bądź przypraw do ziemniaków) dzięki temu będą smaczniejsze oraz ładnie będą wyglądać.

Grillowanie warzyw

Jeżeli grillujemy warzywa i chcemy żeby były smaczne i ładnie się upiekły to należy na około 10 minut przed smażeniem posmarować je oliwą (czasem warto dla smaku dodać zioła, czosnek, które przed samym smażeniem usuwamy). Należy pamiętać, że warzywa solimy dopiero po usmażeniu.

Dania w cieście

Jeśli przygotowujemy potrawę w cieście najczęściej zależy nam na tym, żeby danie nie nasiąkało tłuszczem i było smaczne. W tym przypadku ciasto naleśnikowe w zależności od tego co przygotowujemy powinno być inne. Do ryby najlepiej nadaje się ciasto, gdzie podstawowymi składnikami jest piwo oraz mąka, natomiast do warzyw i owoców lepiej nadaje się ciasto z mlekiem.

Szatkowanie

Jeżeli poszatkujemy owoce lub warzywa (np. gruszki, banany czy selera) i nie chcemy żeby ściemniały to od razu skropmy je sokiem z cytryny.

Smaczniejsza ryba

Jeżeli chcemy przygotować rybę, najlepiej wcześniej skropić ją sokiem z cytryny. Dzięki niej straci przykry posmak, będzie delikatniejsza i bardziej soczysta oraz podczas smażenia nie rozpadnie się.

Cykoria

Jeżeli przygotowujemy sałatkę z cykorii i jest ona bardzo gorzka w smaku, to wsadźmy ją po pokrojeniu na około pół godziny do ciepłej wody.

Spożywcza folia aluminiowa

Aluminiowa folia spożywcza z jednej strony jest błyszcząca, natomiast z drugiej matowa. Matowa strona przepuszcza ciepło, błyszcząca chroni przed ciepłem. Dlatego jeżeli chcemy piec na szybko, to zawijamy potrawę w ten sposób żeby matowa strona była na zewnątrz. Natomiast upieczone danie jeśli owiniemy tak by na zewnątrz była strona błyszcząca, wtedy nawet po pół godziny będzie ono ciepłe.

Dużo soku z cytryny

Jeśli potrzebujemy dużo soku z cytryny możemy zwiększyć jego ilość poprzez włożenie owocu na 10 – 15 minut do ciepłej wody. Również ugniatanie ręką, bądź turlanie po stole przed wyciskaniem wydobywa z niej więcej soku.

Imbir – ciekawa właściwość

Bardzo często się zdarza, że dżemy, konfitury i powidła fermentują, żeby temu zapobiec na dno słoików wkładamy troszkę świeżego imbiru w postaci wiórek.

Sałata – jędrność

Jeśli zależy nam na odzyskaniu jędrności przez sałatę lub zioła, włóżmy je na chwilę do zimnej wody i pozwólmy komórkom roślinnym nabrać wody.

Grzyby – mycie

O wiele łatwiej myje się zebrane grzyby (zwłaszcza te blaszkowe) z piasku w osolonej wodzie.

Jednak suszonych grzybów nie moczmy zbyt długo, gdyż właśnie blaszki grzybów wchłaniają bardzo łatwo wodę.

Skarmelizowany cukier

Jeśli chcemy przyspieszyć proces karmelizacji cukru, przed przystąpieniem do ogrzewania dodajmy do niego troszkę octu lub soku z cytryny.

Cynamon – aromat

Najbardziej aromatyczny cynamon znajduje się w „cieńszych rurkach”. Dlatego w sklepie wybierajmy jak najwięcej takich.

Zapach cebuli

Jeśli nie chcemy żeby nasze ręce po obieraniu i krojeniu cebuli brzydko pachniały, przed myciem przetrzyjmy je solą.

Świeże zioła

Jeśli zależy nam na zachowaniu aromatu świeżych ziół, posiekajmy je na zwilżonej wodą drewnianej deseczce.

Rozgrzany tłuszcz

Jeżeli mamy problem z pryskającym olejem, to posypmy go szczyptą soli kuchennej. Działa natychmiast.

Sól w solniczce

Jeżeli nie chcemy żeby sól w solniczce wilgotniała, wsadźmy do niej na dno trochę mąki ziemniaczanej lub kilka ziarenek ryżu. Pochłaniają one wilgoć bardzo skutecznie.

Zamrażanie

Jeżeli planujesz zamrozić produkty spożywcze, zrób to jak najszybciej. Zachowają wtedy najwięcej wartości odżywczych. Po rozmrożeniu nie wolno zamrażać ponownie artykułów spożywczych!! Bardzo ważne jest dobranie szczelnych i przeznaczonych do zamrażania pojemników oraz torebek.

Czas przechowywania:
– 12 miesięcy: warzywa i owoce;
– 8 miesięcy: drób, mięso i sery;
– 6 miesięcy: ryby, wędlina, ciasto, gotowe potrawy.

Działanie cytryny

Jeżeli chcemy się pozbyć brzydkiego zapachu z mikrofalówki, zmywarki czy na naczyniach (np. po rybie), do mikrofalówki wsadźmy kilka kawałków cytryny i włączmy ją na 5 minut. Do koszyczka zmywarki włóżmy skórkę albo plasterek cytryny, natomiast naczynia przetrzyjmy sokiem z cytryny.

Nieprzyjemnego zapachu z dłoni oraz przebarwień powstających podczas obierania warzyw również pozbędziemy się sokiem z cytryny.