ryba-grzyby-przepis

Jak zrobić dorsza w grzybach?

SKŁADNIKI:

  • 3 filety z dorsza
  • 15 dag wędzonego chudego  boczku
  • 15 dag świeżych leśnych grzybów
  • ½ soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki  oleju
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • plasterki cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od skropienia filetów sokiem z cytryny i odstawienia na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy drobno pokrojony boczek i przekładamy go łyżeczką do rondelka. Filety panierujemy w mące z przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest podsmażenie na pozostałym ze smażenia tłuszczu pokrojone na cienkie paseczki grzyby. Rybę układamy na talerzykach otaczając grzybami i posypujemy skwarkami ozdabiając plasterkiem cytryny i natką pietruszki.

Czas przygotowania: < 1h