Filety z dorsza w sosie pomarańczowym

filety-z-drosza-w-sosie-pomaranczowym

Jak zrobić filety z dorsza w sosie pomarańczowym?

SKŁADNIKI:

  • 60dag filetów z dorsza
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki suszonej mięty
  • kilka listków mięty do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety płuczemy, suszymy i przyprawiamy solą, pieprzem, połową suszonej mięty oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pomarańcze dokładnie czyścimy. Z jednej pomarańczy ostrym nożem ściąć cienkie, wąskie paski skórki, z owocu wyciskamy sok. Drugą pomarańczę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni olej, filety obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na złoty kolor. Układamy filety na żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem, trzymamy w cieple. W rondlu topimy pozostałe masło, wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilę i wlewamy sok z pomarańczy, gotujemy i zostawiamy na maleńkim ogniu, dodajemy pozostałą miętę, starannie ubijamy sos trzepaczką i polewamy rybę. Przed podaniem rybę obkładamy plasterkami pomarańczy i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z ryżem na sypko lub puree ziemniaczanym.

Czas przygotowania: < 1h