Filety rybne z pomidorami i fetą

filety rybne z pomidorami

Jak zrobić filety rybne z pomidorami i fetą?

SKŁADNIKI:

  • puszka pomidorów w zalewie
  • 8 cebulek dymek
  • 4 filety w ryb morskich
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Myjemy dokładnie rybę. Cebulkę dymkę myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wkładamy cebulę, pomidory z zalewą, rozkruszone zioła, sok z cytryny i pieprz. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż płyn odparuje, na koniec solimy. Smarujemy tłuszczem żaroodporne naczynie i umieszczamy w nich filety i nakładamy na nie sos. Wszystko pieczemy pod przykryciem (w temperaturze 180 stopni) przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy fetą.

Czas przygotowania: < 1h