jaja-z-ryba-wedzona-przepis

Jak zrobić jaja z wędzoną rybą?

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 25 dag wędzonej ryby (makrela lub pstrąg)
  • strąk marynowanej papryki
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Warto z każdej połówki białka odciąć czubek tak, by można było ją postawić na półmisku. Rybę obieramy ze skóry oraz ości, odkładamy 12 ładnych kawałków ryby. Resztę ucieramy z żółtkami i olejem, dodajemy drobno posiekaną cebulą, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki białek, formując wzgórki. Dekorujemy kawałkami ryby i paseczkami papryki.

Czas przygotowania: < 30 minut