Jaka ryba zamiast wigilijnego karpia?

Sum i miętus świetnymi zamiennikami karpia

jaka-ryba-zamiast-wigilijnego-karpia2Jak wiadomo w naszej tradycji bożonarodzeniowej na stole króluje karp. Podaje się go zazwyczaj smażonego, w galarecie lub zapiekanego w cieście. Jednak warto przygotować jedno danie z innej ryby, tej mniej popularnej, jednak tak samo smakowitej.

Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować “zamiennik” tradycyjnej wigilijnej ryby. Tą rybą będzie sum. Jest to ryba słodkowodna. Występuje na świecie w wielu odmianach. Bardzo często jego długość sięga trzech metrów. Mięso suma co w sumie najważniejsze jest białe, tłuste i bardzo delikatne. Od dawna wiadomo, że młody sum jest jedną z najsmaczniejszych ryb. W Polsce występuje rzadko.

Jeżeli ktoś nie przepada za przygotowywaniem dużych ryb, a sum właśnie do nich należy, proponuję wybrać miętusa. Żyje w wodach słodkich oraz mało słonych wodach przybrzeżnych. Jest o wiele mniejszy niż sum, jednak podobny w smaku.

Przygotowanie tych dwóch ryb jest bardzo podobne, dlatego przepisy na suma możemy wykorzystać przy przyrządzaniu miętusa i odwrotnie. Suma i miętusa możemy ugotować w wywarze z warzyw i podawać polanego masłem wraz z posiekanymi żółtkami bądź z sosem holenderskim, pomidorowym. Tak samo jak w przypadku karpia, szczupaka możemy ją przyrządzić w galarecie. Bardzo dobra jest zupa z głowy suma z kluseczkami francuskimi lub kaszą jęczmienną.

Sum z kapustą

SKŁADNIKI:
– 1kg suma
– 1kg kapusty
– łyżka masła
– 80g masła
– 2 cebule
– 200g pomidorów
– łyżka mąki
– 50g słoniny
– 200g jabłek
– 100g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
– łyżka koperku
– 30g ostrego sera
– ćwierć łyżeczki papryki
– sól
– pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czyścimy, płuczemy suma. Odcinamy głowę, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Solimy i odstawiamy na 35 minut. Potem oprószamy mąką i smażymy na maśle. Gotujemy wywar z głowy i ości. Szatkujemy kapustę i parzymy wrzątkiem na sitku. Pokrojoną słoninę topimy i podsmażamy na niej cebulę oraz grzyby pokrojone w plasterki. Dusimy przez 5 minut. Dodajemy kapustę, przecedzony wywar i gotujemy na bardzo małym ogniu 45 minut. Oddzielnie gotujemy pomidory i jabłka bez wody. Przecieramy potem przez sito. Przecier wkładamy do kapusty, dodajemy koperek, paprykę, sól i odparowujemy. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy na niej usmażonego suma, posypujemy serem i zapiekamy 15 minut.

Kotlety z suma w sosie kaparowym

SKŁADNIKI:
– 800g filetów z suma
– sól
– biały pieprz
– 2 jajka
– tarta bułka i mąka do panierowania
– masło lub olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety kroimy na dość szerokie plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju, z obu stron aż osiągną złoty kolor. Podajemy z tartym chrzanem. Oddzielnie podajemy sałatę i sos kaparowy.

Sum nacinany z farszem

SKŁADNIKI:
– 1kg suma
– 60g tartej bułki
– 5 filetów anchois
– 100g masła
– 100g pieczarek
– 2 żółtka
– cebula
– łyżka zielonej pietruszki
– łyżka masła
– sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szorujemy suma solą i szczotką, aż stanie się całkowicie biały. Sprawiamy, płuczemy i solimy dokładnie. Siekamy anchois i pieczarki. Mieszamy z cebulą wcześniej lekko usmażoną na maśle, z żółtkiem, zieloną pietruszką, tartą bułką oraz solą. Rybę z wierzchu nacinamy nożem na całej powierzchni. Nacięcia wypełniamy przygotowanym farszem. Rybę układamy w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem, nacięciami do góry. Polewamy z wierzchu stopionym masłem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podlewamy co jakiś czas wodą, żeby ryba się nie przypaliła do spodu. Po upieczeniu podajemy na ciepło na półmisku, polewamy sosem spod ryby. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kapustą.