Jesienne grillowanie

Przepisy na rybę z grilla

ryba-z-grila-przepisy“Ilu grillujących tyle sposobów na rybkę z grilla – kilka popularnych sposobów na przyrządzenie pysznej potrawy”.

Dojrzały, słodki i soczysty winogron rosnący pod moim domem przypomina mi o zbliżającej się szybkimi krokami jesieni. Mamy wrzesień dni powoli stają się coraz krótsze a temperatura spada. Warto wykorzystać te ostatnie ciepłe dni w roku i spędzić je na świeżym powietrzu ze znajomymi na przykład organizując grilla.

Duża część osób zabierając się za grillowanie zapomina o walorach smakowych ryby i zwyczajnie pomija ją skupiając się na kiełbasie, karkówce czy kurczaku. Jest cała masa sposobów na przyrządzenie pysznej ryby z grilla. W zależności od wybranego gatunku ryby poprzez jej przyrządzenie, po sosy, którymi zostanie na koniec skropiona, będzie różniła się zapachem, smakiem i wyglądem. Oczywiście nie musimy się skupiać tylko i wyłącznie na jednym przepisie. Często w moich kulinarnych przygodach staram się eksperymentować i na przykład po filetowanieu ryby każdy jej fragment przyrządzam w inny sposób. Daje to możliwość wypróbowania różnych przepisów, wybrania tych, które nam najbardziej odpowiadają.

Jedną z moich ulubionych przekąsek przed potrawą główną są szaszłyki. Oczywiście szaszłyki z rybą. Ich robienie wymaga kilku chwil ale smak wynagrodzi nam czas poświęcony na ich przygotowanie. Gatunek ryby nie ma tu większego znaczenia ja zazwyczaj używam takiej, jaką później będę grillował jako danie główne. Może to być zarówno karp, łosoś, szczupak jak i inna rybka. Na patyczki nabijam na przemian małe kawałeczki fileta z ryby (wcześniej skropionego cytryną), cukinię, boczek oraz paprykę. Wszystko przyprawiam w zależności od tego co akurat mam. Na rynku są gotowe przyprawy do grilla, do szaszłyków ale można i samemu coś stworzyć wykorzystując najpopularniejsze składniki typu pieprz, kminek, majeranek… co kto lubi.

Podobnie jest w przypadku przygotowania dania głównego. W zależności od tego jaką mamy rybę możemy dobrać odpowiedni, gotowy przepis bądź eksperymentować samemu zarówno z przygotowaniem ryby, jak i jej doprawieniem.

Przed grillem warto się zaopatrzyć w jednorazowe tacki do pieczenia przydatnych do szaszłyków oraz folię do pieczenia, w którą zawiniemy danie główne. Na rynku są również specjalne ruszty na ryby pieczone w całości. Pamiętajmy aby ryba ułożona na takim ruszcie była pieczona przez żar węgla drzewnego a nie płomień. Duże, całe ryby należy piec z głową i ogonem przez około 25 minut, a przed pieczeniem należy ją posmarować oliwą lub stopionym masłem.

Kilka sposobów na przyrządzenie ryby z grilla:

Ryba z grilla w całości. Karp, makrela, pstrąg szczupak

SKŁADNIKI:
– 1,2kg ryby
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku cytrynowego
– pieprz
– 1 łyżka ziół: tymianku, estragonu, kolendry i koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawioną rybę myjemy i osuszamy. Nacinamy nożem w najszerszych miejscach. W naczyniu mieszamy oliwę, sok z cytryny, zioła i pieprz. W tak przygotowaną marynatę wkładamy rybę i odstawiamy na godzinę co jakiś czas przekręcając. Po tym czasie rybę smarujemy oliwą i stawiamy na ruszt w folii aluminiowej bądź koszyczkach. Po 30 minutach ryba powinna być gotowa. W trakcie pieczenia podczas obracania ryby smarujemy ją oliwą lub marynatą.

Ryba z grilla w liściach kapusty

SKŁADNIKI:
– 1kg małych rybek lub 800g filetów
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki drobno pokrojonych ziół pietruszki, koperek, tymianek
– 3 łyżki masła, soli, pieprzu, liści kapusty, szpinaku, sałaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawione i umyte ryby osuszamy i nacieramy solą. Smarujemy oliwą i pieprzem a następnie wkładamy kawałek masła do każdej rybki. Tak przygotowaną rybę zawijamy w liście i układamy na ruszcie. Pieczemy około 25 minut.

Medaliony – ryba pieczona z grilla

SKŁADNIKI:
– 1kg dużej ryby
– 8 łyżek oliwy
– 4 łyżki soku cytrynowego
– pieprz
– tymianek
– rozmaryn

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawioną rybę kroimy na kawałki o grubości 3cm. Wyjmujemy wszystkie ości z wyjątkiem środkowej. Końce zwijamy do środka i spinamy wykałaczką. Na 2h rybę wkładamy do wcześniej przygotowanej marynaty. Rybę pieczemy przez 7 minut z każdej strony. Podczas pieczenia obracać trzy razy.