Jesienne grzybobranie

Ryby z grzybami przepisy

jesienne-grzybobranieTegoroczny deszczowy i ciepły koniec października stał się rajem dla grzybiarzy. Wystarczy wejść do lasu i przejść kilkaset metrów, żeby zebrać cały kosz podgrzybków, kozaków bądź prawdziwków. Niewątpliwie wyjście na grzyby jest nie tylko przyjemne, ale i zdrowe. Dlatego warto wsiąść w auto i pojechać do lasu na poszukiwanie składnika, który posłuży nam do przyprawienia pysznej potrawy z ryby.

W zależności od przepisu można używać świeżych, bądź suszonych grzybów. Jeżeli w przepisie występują grzyby suszone, wystarczy świeże grzyby pokroić na cienkie paseczki i położyć na grzejniku, bądź specjalnej suszarce. Po kilku godzinach będą gotowe. Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych przepisów, które pomogą Wam przygotować pyszną potrawę bądź zainspirują do własnych poszukiwań połączenia grzybów i ryb.

Zapiekane filety z grzybami
SKŁADNIKI:
– 1 kg filetów bez ości
– 20 dkg suszonych grzybów
– 30 dkg pieczarek
– 3 cebule
– śmietana 18 %
– sól, pieprz, przyprawa do ryb, mąka
– olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od pokrojenia ryby na kawałki i przyprawienia jej solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Następnie suszone grzyby moczymy i obogotowujemy. Pieczarki czyścimy i kroimy na drobne kawałeczki. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Na tym samym oleju dusimy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażamy. Kolejnym krokiem jest ułożenie usmażonej ryby w naczyniu żaroodpornym i przykryciu jej warstwą grzybów z cebulą. Następnie kładziemy warstwę ryb i ponownie grzybów. Całość zalewamy śmietaną. Pieczemy około pół godziny.

Leśne grzyby z rybą na parze
SKŁADNIKI:
– 75 dkg filetu z ryby
– 50 dkg leśnych grzybów
– 4 jajka
– 3 pomidory
– sok z 1/2 cytryny
– 1 cebula
– 1 pęczek szczypioru
– oliwa
– sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od osolenia i popieprzenia filetów. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Leśne grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy.Również od razu drobno kroimy cebulę. Wrzucamy ją na patelnie. Podsmażamy na oliwie aż się zeszkli i dodajemy grzybki. Następnie wrzucamy kolejno sparzone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany szczypiorek. Rybkę gotujemy na parze. Gdy już jest gotowa wykładamy na talerz i polewamy przygotowaną potrawką z grzybów.

Dorsz w grzybach
SKŁADNIKI:
– 3 filety z dorsza
– 15 dag wędzonego chudego  boczku
– 15 dag świeżych leśnych grzybów
– ½ soku z cytryny
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki  oleju
– natka pietruszki
– olej do smażenia
– plasterki cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od skropienia filetów sokiem z cytryny i odstawienia na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy drobno pokrojony boczek i przekładamy go łyżeczką do rondelka. Filety panierujemy w mące z przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest podsmażenie na pozostałym ze smażenia tłuszczu pokrojone na cienkie paseczki grzyby. Rybę układamy na talerzykach otaczając grzybami i posypujemy skwarkami ozdabiając plasterkiem cytryny i natką pietruszki.

Szczupak w leśnych grzybach
SKŁADNIKI:
– 4 dzwonki ze szczupaka
– 1/2 kg grzybów leśnych
– sok z połowy cytryny
– sos worcestershire
– zioła prowansalskie
– 100 g słodkiej śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól
– pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umytą rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na pół godziny. Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i zlewamy z niej olej aby roztopić masło. Na maśle podsmażamy grzyby przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę oraz jedną łyżkę sosu wrocestershire. Całość mieszamy. Po powstaniu sosu dodajemy rybę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość podajemy przyprawione natką pietruszki