Karp. Sprawdzone najlepsze przepisy.

Pieczona-Ryba-Karp-Z-Warzywam
Jak przyrządzić wigilijnego karpia?

Już za kilkanaście dni Wigilia. Święto które sprawia, że każdego roku wspólnie z całą rodziną zasiadamy do stołu, na którym królują potrawy z ryb. Wśród nich prym wiedzie karp. Sposobów na jego przyrządzenie jest bardzo wiele. Dziś przybliżymy kilkanaście z nich m.in. te najbardziej popularne czyli karpia: w szarym sosie, smażonego, po gdańsku, marynowanego, z serem.

Zalety karpia i odrobina historii

Karp w głównej mierze swoją popularność zdobył dzięki jego dostępności. Początki gospodarki stawowej sięgają XII wieku a już w XIII wieku stawy karpiowe można było spotkać w każdej części Polski. Część z nich do dziś utrzymuje tradycje hodowli karpia m.in. w Osiecku. Przyczyniła się do tego niezbyt wymagająca hodowla (dziś już nie tak łatwa) w połączeniu z walorami smakowymi ryby oraz bogactwem składników odżywczych w mięsie karpia. Mięso jest soczyste i bogate w białko. Można je przygotować przynajmniej na kilkadziesiąt sposobów.

Jak dobrze wszyscy wiemy ryby są bogate w składniki odżywcze. Pisaliśmy już o tym przy okazji cyklu artykułów o diecie śródziemnomorskiej. Karp w 100 gramach mięsa posiada tyle samo wartości kalorycznej co pół kilograma sałaty bądź 0,12 kg wołowiny. Natomiast jego tłuszcz jest łatwo strawny i dobrze przyswajalny przez organizm. Kwasy w nim występujące wpływają korzystnie na serce, ciśnienie tętnicze, układ krążenia, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ryzyko nowotworów. Rybie mięso poprawia pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Karp wśród ryb hodowlanych wyróżnia się jakością. Trzy letni cykl hodowli, w którego trakcie nie są stosowane polepszacze ani stymulatory wzrostu są główną przyczyną jakości mięsa. Ryba pod koniec chowu karmiona jest ziarnem zbóż co dodatkowo pozytywnie wpływa na smak.

Teraz przejdźmy do tego co nas interesuje najbardziej czyli przepisów. Poniżej znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów w raz z linkami do oryginalnych wpisów gdzie znajdziesz link do wydrukowania interesującego Ciebie przepisu.

Karp Przepisy

Pieczone-Dwie-Filety-Karp
Filety z karpia

Tradycyjny karp na Wigilię przepis

SKŁADNIKI:

  • 1 karp
  • 7 dag mąki
  • 2 jaja
  • 10 dag bułki tartej
  • masło do smażenia (dużo lepsze niż olej!)
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zakładamy, że rybka jest już “unieszkodliwiona”, wypatroszona oraz oskrobana. Zaczynamy od odkrojenia głowy oraz ogona. Następnie rybę dzielimy na porcję. Najczęściej na wigilijnym stole widujemy karpia pokrojonego w dzwonka, ale możemy kroić w półporcje. Myjemy oraz osuszamy rybę, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Następny etap to panierowanie w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na maśle. Jak już wcześniej wspomniałem karp przygotowany w ten sposób jest dużo smaczniejszy,, niż smażony na oleju. Smażymy rybę z obu stron, do momentu jak będzie miała jasno złoty kolor. Na koniec karpia wkładamy (na żaroodpornym naczyniu) do piekarnika, na wierzch kładziemy odrobinę masła. Po około 10 minutach rybka jest gotowa.

Nie jest to trudny przepis. I każdy, nawet osoba nie zbyt orientująca się w przygotowywaniu potraw da sobie z nim radę. Pamiętajmy, karpia tradycyjnie podajemy ze słodką bułką (chałką).
– drukuj karp na wigilię przepis

Karp w cebuli

SKŁADNIKI:

  • karp 1,5kg
  • 2 cebule
  • majeranek
  • mąka
  • masło do smażenia
  • 100g zimnego masła
  • sól pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od wypatroszenia oraz oczyszczenia karpia. Następnie kroimy w go w dzwonki lub płaty. Marynujemy je w dużej ilości cebuli i majeranku. Po dwóch dniach kawałki mięsa solimy, pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Możemy przejść do smażenia na maśle. Przed samym podaniem potrawę wkładamy do piekarnika kładziemy na nim kilka wiórek zimnego masła i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 minut.
– drukuj przepis karp w cebuli

Karp z serem

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg karp
  • sól
  • 20dag żółtego sera
  • drobno zmielony biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego albo kefiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawioną rybę kroimy w dzwonka, dokładnie myjemy i wycieramy. Wkładamy do miski i zalewamy kefirem, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Z każdego dzwonka wycinamy grube ości kręgosłupa. Karpia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. W miejsca nacięte wkładamy ser. Spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy rybę z obu stron.
– drukuj przepis karp z serem

Tradycyjny karp gdański

SKŁADNIKI:

  • 80dag filetów z karpia
  • 30dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • duża cebula
  • mielona kolendra
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dokładnie umyte i osuszone filety nacieramy kolendrą i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone w plasterki) skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem. Smarujemy żaroodporny półmisek masłem (dość grubo). Wykładamy filety, przykrywamy plasterkami cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem. Na wierzch kładziemy pieczarki. Polewamy stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Karpia podajemy posypanego pietruszką.
– drukuj przepis karp po gdańsku

Karp marynowany

SKŁADNIKI:

  • około 2kg karp
  • sól
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    MARYNATA:
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka czerwonego octu winnego
  • pieprz
  • suszona mięta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wcześniej sprawionego karpia filetujemy. Łeb, ogon, kręgosłup możemy wykorzystać do zupy. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i zostawiamy na 2 godziny. Następnie suszymy filety i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone układamy w głębokiej salaterce. Łączymy ocet, wino, pieprz, czosnek i miętę – gotujemy wszystko pod przykryciem około 12 minut. Jeszcze gorącą marynatą polewamy karpia, przykrywamy folią i zostawiamy na dwa do trzech dni. Przed samym podaniem układamy na półmisku i skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pietruszką.
– drukuj przepis marynowany karp

Karp w winie

SKŁADNIKI:

  • butelka czerwonego wina
  • 2kg karpia
  • półtorej szklanki mocnego bulionu
  • ćwierć szklanki octu 6 procentowego
  • 5 goździków
  • cynamon
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • cukier
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od sprawienia karpia, oraz pokrojenia w dzwonka. Następnie wkładamy go do rondla, solimy, posypujemy goździkami i mielonym cynamonem. Cytrynę umieszczamy pokrojoną w plasterki. Wlewamy i dodajemy resztę składników. Wsypujemy odrobinę cukru i zaczynamy gotować. Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu do momentu, aż ryba będzie miękka.
– drukuj przepis karp w czerwonym winie

Karp w galarecie

SKŁADNIKI:

  • karp (około 1,2kg)
  • pietruszka
  • 120g rodzynków
  • marchewka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • surowe białko
  • 10g żelatyny
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Karpia sprawiamy i płuczemy. Kroimy w dzwonka i solimy. Cztery dzwonka (ze środkowej części ryby) odkładamy. Pozostałe części oczyszczamy z ości i mielimy. Gotujemy wywar z głowy karpia, przypraw, warzyw i jednej cebuli. Następnie przecedzamy wywar. Zmielone mięso ryby mieszamy z drobno posiekanymi cebulami, solą, pieprzem, tartą bułką, cukrem, białkiem i rodzynkami. Tak przygotowaną masą napełniamy dzwonka karpia (4 odłożone). Układamy w płaskim garnku, zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu 35 minut. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia. Dzwonki wyjmujemy i układamy na półmisku. Wywar natomiast odparowujemy do objętości 500ml. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody i dodajemy do wywaru. Gotujemy, aż do wrzenia i przecedzamy. Gdy wywar z żelatyną ostygnie, zalewamy nim karpia i odstawiamy na trzy godziny do lodówki, aż galareta stężeje.
– drukuj przepis karp w galarecie

Karp w kapuście

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg karpia
  • masło
  • główka czerwonej kapusty
  • 4 suszone prawdziwki
  • seler
  • marchewka
  • pietruszka
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 goździki
  • szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę sprawiamy, nacieramy solą i dzielimy na porcję, potem filetujemy. Przygotowujemy wywar z 3 szklanek wody, warzyw, grzybów i 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 2 łyżek masła. Kapustę szatkujemy, solimy i odciskamy nadmiar soku. Zalewamy w rondlu wywarem, dodajemy 2 łyżki masła. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jak kapusta będzie miękka, dodajemy goździki, cynamon, śmietanę i cukier. Dusimy do momentu, aż stanie się zawiesista. Rybę panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, wymieszanej z tłuczonym zielem angielskim i pieprzem. Smażymy na maśle. Podajemy z duszoną kapustą.
– drukuj przepis karp w kapuście

Karp nadziewany

SKŁADNIKI:

  • 1 karp mleczak
  • 200 g świeżych grzybów
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczonego karpia solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, osączamy na sicie i kroimy na plasterki po czym podsmażamy na maśle. Mlecz z karpia przecieramy przez sito. Masło ucieramy na pianę z żółtkami. Łączymy z mleczem i grzybami.Dodajemy bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, sól pieprz, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę oraz pianę ubitą z 2 białek. Całość mieszamy i wypełniamy nadzieniem karpia. Brzuch karpia zaszywamy i układamy na brytfance. Nakrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 40 minut. Polewamy masłem i sosem, który powstał podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię aby rybka się nam pięknie zarumieniła. Rybę podajemy z gotowanymi warzywami i oddzielnie podajemy sos karpiowy lub cytrynę.
– drukuj przepis karp nadziewany

Karp w sosie migdałowym

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia mleczaka
  • 2 cebule
  • 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • sól
  • Sos:
  • 60 g migdałów
  • mleczko z karpia
  • 500 ml wywaru z ryby
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawionego karpia gotujemy z cebulką, przyprawami i solą. Mleczko wkładamy do gotującej się ryby na 5 minut. Ugotowanego karpia przekładamy na półmisek i zabieramy się za przygotowanie sosu. Zaczynamy od przetarcia mleczka przez sito, rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby. Następnie parzymy, obieramy i drobno siekamy migdały. Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Zaciągamy sos żółtkami i doprawiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Podajemy z ryżem na sypko.
– drukuj przepis karp w sosie migdałowym

Karp ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 600 g karpia
  • 500 g szpinaku
  • 400g makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • do smażenia sklarowane masło lub olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z oczyszczonego i opłukanego karpia wyjmujemy ości. Kroimy go na dzwonka i przyprawiamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na maśle bądź na oleju. W następnej kolejności bierzemy się za gotowanie makaronu w osolonej wodzie. Wypłukany szpinak parzymy wrzątkiem. Podduszamy go na maśle ze szczyptą pieprzu i cynamonu. Karpia układamy w brytfance, przykrywamy makaronem a na wierzch kładziemy szpinak i polewamy lekko osoloną śmietanką wymieszaną z żółtkami. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
– drukuj przepis karp ze szpinakiem

Karp po żydowsku

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia
  • 1 marchewka
  • 300g cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczonego karpia, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Kroimy na dzwonki. Kroimy na paseczki warzywa i wrzucamy do garnka razem z przyprawami. Zalewamy litrem wody, dodajemy masło i gotujemy pod przykryciem. W momencie kiedy jarzyny będą miękkie układamy na nich karpia. Dusimy wszystko pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut. Podajemy z ziemniakami oraz z sosem, który powstał w trakcie gotowania.
– drukuj przepis karp po żydowsku

Karp po polsku w szarym sosie

SKŁADNIKI:

  • 1 karp
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 1 kromka żytniego chleba
  • 3 cebule
  • 4 goździki
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 suszony borowik
  • 500 ml piwa
  • Sos:
  • 600 ml wywaru z karpia
  • 125 ml czerwonego wina
  • 50g rodzynków
  • 50g migdałów
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • krew z karpia
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek cukru na karmel
  • sól
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od oczyszczenia i opłukania karpia, następnie rozcinamy brzuch i spuszczamy krew do miseczki. Dodajemy ocet i sól. Tak przygotowaną krew odstawiamy do sosu. Sprawiamy karpia, dokładnie myjemy, solimy i odstawiamy. Kroimy warzywa i zalewamy piwem, dodajemy 500 ml wody, borowika i przyprawy. Gotujemy tak przygotowany wywar i przecedzamy. Rybę układamy w wanience i zalewamy wywarem, dodajemy chleb oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na dużym ogniu, a następnie dusimy na małym około 35 minut. Następnie wyjmujemy karpia na półmisek i skrapiamy wywarem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę wywaru przecieramy przez sito. Przechodzimy do przygotowania sosu: na patelni rumienimy mąkę z masłem, studzimy i dodajemy krew z octem. To wszytko rozprowadzamy wywarem z ryby. Na koniec dodajemy wino, sól, sok z cytryny, cukier zalany 1 łyżką wody oraz rodzynki. Gotujemy wszystko do momentu aż zgęstnieje. Wkładamy sparzone i obrane migdały i jeszcze chwilę podgrzewamy. Tak przygotowanym gorącym sosem polewamy karpia.
– drukuj przepis karp w szarym sosie