losos-slodko-kwasny-przepis

Jak zrobić łososia na słodko?

SKŁADNIKI:

  • 50dag filetów z łososia
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • mała papryczka chilli
  • duża czerwona papryka
  • 15dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fasolkę szparagową gotujemy na półtwardo. Ananasa kroimy w kostkę, tak samo robimy z cebulą i czerwoną papryką. Łososia kroimy w paski (około 2 cm szerokości). Na dużej patelni (najlepiej robić to w woku) rozgrzewamy olej. Smażymy na nim chilli i czosnek, potem dodajemy resztę warzyw i dusimy pod przykryciem 5 minut. Wrzucamy następnie ananasa z łososiem, smażymy cały czas mieszając około 4 minut. Potem dodajemy cukier, sos sojowy, ocet i mieszamy dokładnie. Na koniec wlewamy zawiesinę z mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i gotujemy aż do wrzenia. Bardzo dobrze smakuje z ryżem.

Czas przygotowania: < 30 minut