losos-w-ciescie-kruchym-przepis

Jak zrobić łososia w cieście?

SKŁADNIKI:

  • 1kg filetów rybnych (łosoś)
  • sok z cytryny
  • sól

KRUCHE CIASTO:

  • 35dag mąki
  • 20dag margaryny
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę płuczemy, usuwamy delikatnie skórę, mięso nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy ciasto: mąkę, margarynę, żółtka, sól łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do lodówki na 30 minut. Potem dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty większe troszkę od ryby. Na jednym układamy rybę, a drugim przykrywamy rybę. Dociskamy brzegi, nożem wycinamy kształt ryby. Z wyciętych resztek ciasta formujemy płetwę i ogon. Robimy łuski oraz nacięcia na ogonie i płetwie. Rybę wstawiam do lodówki na 15 minut, następnie wyjmujemy i nakłuwamy widelcem oraz smarujemy wybełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Wyjmujemy kiedy ciasto jest zarumienione. Smakuje wyśmienicie z ostrymi sałatkami.

Czas przygotowania: < 1h