losos-w-sosie-szparagowym-przepis

Jak zrobić łososia w sosie krewetkowym?

Cztery porcje, jedna zawiera około 554 kcal. Bardzo dobry pomysł na obiad.SKŁADNIKI:

  • 80dag łososia
  • sól
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki masła
    SOS:
  • puszka krewetek (20dag)
  • 20dag szparagów z puszki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • sól
  • 2 łyżki tartego ostrego sera

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawionego łososia dokładnie myjemy, kroimy w dzwonka i solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy wcześniej stopionym masłem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Bulion doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości. Studzimy i łączymy ze śmietaną. Krewetki i szparagi odsączamy z zalewy. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (około 3-4 cm). Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy bulionem ze śmietaną. Na koniec wkładamy szparagi, ser i krewetki. Sos doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy wszystko około 3 minut. Gotowego łososia polewamy sosem i przybieramy koperkiem.

Czas przygotowania: < 1h