losos-z-pasta-ziolowa-przepis

Jak zrobić łososia z pastą ziołową?

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z łososia
  • sól

PASTA ZIOŁOWA:

  • po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka chili
  • po ćwierć łyżeczki: suszonego oregano, granulowanego czosnku i granulowanej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • trochę świeżo zmielonego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miksujemy wszystkie składniki pasty ziołowej. Łososia solimy i od strony mięsa smarujemy pastą ziołową. Przykrywamy rybę i odstawiamy do lodówki na około godzinę (najlepiej smakuje jeżeli zostawi się ją w chłodzi na przynajmniej 12 godzin). Następnie usuwamy pastę i grillujemy łososia od 6 do 10 minut z każdej strony, aż mięso stanie się lekko różowe.

Czas przygotowania: < 1h