makaron-po-koryskansku-przepis

Jak zrobić makaron po korsykańsku?

Przepis na trzy porcje; jedna porcja zawiera około 230 kcal.
SKŁADNIKI:

  • 20dag makaronu muszle (duże)
  • łyżka masła
  • sól
    Farsz:
  • mały filet z halibuta
  • 20dag mieszanych owoców morza
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła i odcedzamy. Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i przecieramy przez sitko. Obieramy czosnek i rozdrabniamy. Owoce morza i filety płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy umytą natkę pietruszki. Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy czosnek i smażymy aż do zrumienienia. Do oleju wkładamy rozdrobnioną rybę i owoce morza. Smażymy na dużym ogniu około 4 minut. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Po zdjęciu z ognia posypujemy natką pietruszki.
Muszle napełniamy nadzieniem. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, układamy muszle i zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Danie podajemy gorące.

Czas przygotowania: < 30 minut