Makrela z migdałami

Jak zrobić makrelę z bananami i migdałami?

SKŁADNIKI:

  • 1kg makreli
  • łyżka mąki
  • curry
  • 6 bananów
  • 6dag migdałów
  • 10dag margaryny
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowane filety nacieramy curry, pieprzem i solą. Posypujemy mąką i smażymy na oleju, aż uzyskamy brązowy kolor. Banany obieramy i kroimy na podłużne połówki. Posypujemy mąką i smażymy chwilę na margarynie. Sparzone migdały obieramy ze skórki i też rumienimy na tłuszczu. Filety układamy na półmisku, na każdym kładziemy połówkę banana, skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy migdałami. Podajemy z frytkami lub ziemniakami z wody. Pasuje do tego idealnie sałatka ze świeżych owoców.

Czas przygotowania: < 30 minut