Najlepsze sałatki rybne

Sałatki rybne przepisy

salatka-tunczyk-przepisSałata była uprawiana już w starożytności. Istnieje wiele odmian sałaty m.in. sałata rzymska, sałata krucha, cykoria radicchio, endywia kędzierzawa. W Polsce potocznie sałatą nazywa się również inne warzywa, które mają identyczne zastosowanie. Przyrządzając sałatę możemy użyć kilku odmian.

Do sałaty dodaje się również liście rzeżuchy, sparzonej pokrzywy, brukwi, świeże zioła, paprykę, pokrojonego ogórka, pomidory, oliwki, kapary, różnego rodzaju sery, fasolę, groszek, oczywiście rybę czy owoce morza. Wszystkie dodatki należy połączyć tuż przed podaniem i w niedużej ilości, żeby nie przytłumić smaku sałaty. Do sałaty można również dodać owoce, np. pomarańcze czy czereśnie bez pestek.

Poniżej lista przepysznych wiosennych sałatek z rybą i owocami morza. Życzymy smacznego:

Sałatka rybna

SKŁADNIKI: 350g ugotowanej ryby, 3 kiszone ogórki, ząbek czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 żółtka, 250g ugotowanych kartofli, główka zielonej sałaty, 3 łyżki oliwy, kilka marynowanych grzybków, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę czyścimy z ości i rozdrabniamy. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Kartofle kroimy w kostkę. Jedno jajko kroimy w plasterki, drugie siekamy. Ogórki kroimy w plasterki, a grzyby na małe kawałki. Ugotowane żółtka rozcieramy z oliwą i musztardą, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Wszystkie składniki sałaty dokładnie mieszamy, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami jajka. Do sałatki proponuję dodać groszku konserwowego. Zamiast sosu z oliwy i żółtek, możemy użyć majonezu. Na koniec doprawić zmielonym zielem angielskim i posypać natką pietruszki.

Sałatka z ryb i krabów

SKŁADNIKI: 100g krabów z puszki, łyżka kaparów, 150g wędzonego łososia, 50g anchois, 150g wędzonego węgorza, 100g wątróbek rybnych, 100ml majonezu, łyżka śmietany, łyżka pokrojonego koperku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łososia kroimy w plasterki, a potem w paski. Węgorza obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i kroimy na małe kawałki. Anchois dzielimy na niewielkie kawałki. Kraby trzeba odsączyć. Mieszamy koperek ze śmietaną i majonezem. Na salaterce układamy kraby, węgorza, łososia i wątróbki. Delikatnie wszystko mieszamy z anchois i kaparami. Na koniec polewamy sosem.

Sałatka z kartofli i śledzia

SKŁADNIKI: 500g ugotowanych kartofli, 100g korniszonów, 200g filetów śledziowych, cebula, łyżka pokrojonej zielonej pietruszki, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kroimy kartofle w kostkę. Dokładnie namaczamy filety śledziowe i również kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Cukier, sól, pieprz rozcieramy z sokiem z cytryny, a następnie łączymy z oliwą. Kartofle, korniszony, filety śledziowe i cebulę mieszamy i na koniec polewamy sosem oraz posypujemy pietruszką.

Sałatka z raków

SKŁADNIKI: 100g ugotowanego ryżu, 300g szyjek rakowych, 2 łyżki groszku konserwowego, 100ml majonezu, 3 jajka ugotowane na twardo, 100ml śmietany, sól, cukier, pieprz, łyżka posiekanego koperku, sok z cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka obieramy i dokładnie siekamy. Mieszamy majonez ze śmietaną oraz koperkiem, dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Mieszamy szyjki rakowe z ryżem, jajkami, groszkiem i sosem. Ryż można zastąpić 200g pokrojonych kartofli.

Sałatka z muli

SKŁADNIKI:
300g ugotowanych muli, pomidor, 10 czarnych oliwek, łyżka pokrojonej zielonej pietruszki, 600g ugotowanych kartofli, łyżka pokrojonego szczypiorku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, mała cebula, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kroimy kartofle w plasterki, pomidora obieramy ze skóry i kroimy w cząstki. Cebulę siekamy, rozcieramy z octem, solą i pieprzem, łączymy z oliwą. Połową sosu polewamy kartofle i odstawiamy na 30 minut. Układamy na półmisku mule, obok kartofle, cząstki pomidora i oliwki. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy zieleniną.

Sałatka z cielęciny i śledzia

SKŁADNIKI:
250g pieczonej cielęciny, 2 filety śledziowe, 250g ozorka cielęcego, porcja włoszczyzny, cebula, 2 kiszone ogórki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy, cukier, łyżka pokrojonego koperku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przez godzinę gotujemy ozorek razem z włoszczyzną oraz przyprawami. Jak już jest miękki zdejmujemy z niego skórę i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo kroimy cielęcinę i wymoczonego śledzia. Drobno siekamy cebulę, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Rozcieramy musztardę z solą, sokiem z cytryny, pieprzem, cały czas mieszając dodajemy oliwę. Wszystkie składniki sałatki łączymy z sosem. Zamiast ozorka możemy dodać pokrojoną w kostkę szynkę.