Panierowane ostrygi

ostrygi-panierowane-przepis

Jak zrobić panierowane ostrygi?

SKŁADNIKI:

  • 16 ostryg lub muli
  • por
  • 2 czerwone ostre papryki
  • zielona papryka
  • łyżeczka posiekanego czosnku oraz tyle samo imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake (lub wódki)
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

ZALEWA DO OSTRYG:

  • łyżka sake (lub wódki)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ćwierć łyżeczki soli

CIASTO:

  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • 120 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W miseczce przygotowujemy zalewę do ostryg, wrzucamy do niej wyłuskane ostrygi ze skorupek. Ostrą papryczkę i por kroimy w plasterki, natomiast zieloną paprykę w kwadraty. Wyrabiamy w misce ciasto z podanych składników w przepisie, potem maczamy w nich ostrygi. Smażymy je przez 3 minuty na oleju rozgrzanym do 160 stopni. Rozgrzewamy na patelni olej (3 łyżki) i na nim smażymy obie papryki, por, czosnek, imbir, potem dodajemy sos sojowy, sake, cukier, olej sezamowy, ocet i pieprz. Cały czas mieszając dodajemy ostrygi i po około 2 minutach zdejmujemy z ognia.

Czas przygotowania: < 1h