Pomysł na obiad – ryby

Kiedy trzeba zrobić obiad na szybko

pomysl-na-obiadStrategii postępowania w wyżej wymienionej sytuacji jest tak wiele ile osób przygotowujących obiad. Dla jednych wystarczy wrzucenie grzanek do piekarnika dla innych kawałek chleba z czekoladą, a dla jeszcze innych parówki na gorąco. Ja postaram się przedstawić kilka pomysłów na szybki obiad, ale jak najbardziej pożywnych. Jak mówi maksyma “w zdrowym ciele zdrowy duch” i tego będziemy się trzymali.

Założenia są proste danie ma być do przygotowania maksymalnie w piętnaście minut, ma być zdrowe, ciepłe oraz mamy się nim najeść. Oczywiście mamy na stronie całą kategorię dania na szybko  niemniej postaram się wybrać i opisać dwa/trzy sprawdzone przepisy spełniające powyższe wymagania.

Zacznę może od placków ziemniaczanych z łososiem. Danie pożywne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. W sumie to najwięcej czasu trzeba poświęcić na obranie ziemniaków 🙂 Jeżeli chodzi o składniki to będzie nam potrzebne oczywiście w zależności od ilości osób dla ilu danie będzie przygotowywane: 1kg ziemniaków, jajko, 2 łyżki mąki, pół szklanki oleju, 6 plastrów wędzonego łososia oraz kilka gałązek koperku. Sposób przygotowania tego dania jest banalnie prosty. Zaczynamy od wcześniej wspomnianego obrania ziemniaków. Następnie ścieramy je w malakserze lub na tarce, dodajemy jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy. I to wszystko! Teraz wystarczy wrzucić dość sporej wielkości placki na patelnię. Na każdym układając kawałki łososia i kawałek koperku. Czas wykonania max 15 minut a jedzonko pyszne i zdrowe.

Drugim sprawdzonym daniem, które spełni nasze wymagania będą paszteciki z łososiem. Tutaj będziemy musieli się sprężyć i wykazać szybkością błyskawicy. Jak tylko wchodzimy do kuchni od razu odpalamy piekarnik żeby się nagrzał do 200 stopni. Nasze danie będzie musiało w tej temperaturze spędzić 10 minut, także na samo jego przygotowanie zostaje nam jedynie 5 minut.

Ale nie przejmujemy się. Damy radę! Na początek szybciutko wyjmujemy składniki, a będą to: 30dag wędzonego łososia, 10dag twarożku, 25dag ciasta francuskiego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka ostrej musztardy, sok z połowy cytryny, estragon, bazylia, sól iiii pieprz. Troszkę tego jest. Teraz najważniejsza część! Jedną ręką rozwałkowujemy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraciki a drugą miksujemy razem twarożek, sok z cytryny, musztardę i śmietanę ;D doprawiamy farsz do smaku i nakładamy masę na kwadraciki przykrywając nią łososia. Zalepiamy kwadraciki rożkami bądź rolujemy jak kto lubi i wg własnego uznania. Wrzucamy do piekarnika i gotowe! Ufff udało się. W sumie to napisanie tego tekstu zajęło mi więcej niż przygotowanie potrawy. No ale nie każdy musi być urodzonym pisarzem 😀