przyprawy-do-ryb-rybaPrzyprawy nie mają wartości odżywczych, jednak są niezbędnym składnikiem potraw. Nadają im smak i aromat. Przyprawy same w sobie pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, jednak należy je stosować z umiarem, aby nie przesłoniły właściwego smaku potrawy. O ile to możliwe należy kupować przyprawy nie zmielone i mleć bezpośrednio przed użyciem. Jednak zmielone przyprawy można odświeżyć podgrzewając na patelni bez tłuszczu.

SÓL DO RYB

Prawdopodobnie pierwsza substancja która znalazła zastosowanie przy przyprawianiu potraw. W życiu codziennym wykorzystujemy sól kamienną oraz morską. Dodawana z umiarem służy do wydobycia smaków produktów, tłumi kwas i tonuje słodycz potraw. Służy również do konserwowania mięs, grzybów, ryb oraz warzyw.

PIEPRZ DO RYB

Pieprz czarny, biały i zielony to owoce tej samej rośliny poddawane jedynie różnej obróbce. Zielone owoce dodaje się w całości do sosów. Po fermentacji i ususzeniu na słońce stają się czarne i ta forma ma największe zastosowanie w kuchni, w całości do zup i wywarów, a po zmieleniu do przyprawiania potraw. Natomiast pieprz biały uzyskuje się usuwając z zielonego pieprzu zewnętrzną warstwę. Jest on o wiele łagodniejszy i wykorzystuje się do przyprawiania potraw z ryb i jasnych sosów.

PIEPRZ SECZUAŃSKI DO RYB

Nie jest spokrewniony z pieprzem, ale jest tak samo ostry. Jest składnikiem mieszanek przypraw np. „pięciu zapachów”. Używany do dań egzotycznych.

PIEPRZ DŁUGOKŁOSY DO RYB

Jest spokrewniony z czarnym pieprzem i ma bardzo podobne zastosowanie.

PAPRYKA CHILI DO RYB

Papryka chili lub cayenne są to małe, bardzo ostre w smaku owoce papryki krzewiastej, która pochodzi z Ameryki Południowej. Występuje w formie świeżej, suszonej lub sproszkowanej nazywane są chili lub pieprzem cayenne. Należy je stosować ostrożnie, gdyż w smaku jest ostrzejsze od pieprzu. Są podstawowym składnikiem sosów chili i tabasco oraz wielu past i mieszanek przyprawowych.

ZIELE ANGIELSKIE DO RYB

Są to jagody drzewa korzennika lekarskiego rosnącego głównie na Jamajce. Używane do marynat i wywarów. Dodawane do kiełbas, pikli oraz ketchupu.

JAŁOWIEC DO RYB

Jałowiec są to ususzone jagody krzewu jałowca pospolitego. Posiadają charakterystyczny gorzko – słodki smak. Wykorzystywane są do potraw z dziczyzny, bigosu, marynat, sosów i wyroby jałowcówki.

SZAFRAN DO RYB

Szafran to pomarańczowe znamiona kwiatów szafranu uprawnego. Często stosowany do barwienia potraw, nadaje im również aromat.

KMINEK DO RYB

Jest bardzo popularny w kuchni polskiej. Stosuje się go do posypywania chleba i pieczonych kartofli, dodawany do potraw z kapusty, do sera służy do wyroby nalewek.

GOŹDZIKI DO RYB

Są to suszone pączki kwiatowe drzewa rosnącego w Indonezji. Są składnikiem mieszanki przypraw. Dodawane są do kompotów, słodkich sosów, marynowanych gruszek, ciast i deserów oraz do grzanego wina i piwa.

KARDAMON DO RYB

Występuje w wielu odmianach jako suszone nasiona. Są składnikiem mieszanki curry. Używane są do puddingów, likierów, ciast i parzenia kawy.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA I MACIS DO RYB

Jako przyprawy z drzewa muszkatołowego używa się zarówno gałki, jak i osnówki która otacza nasiono tzw. kwiatu muszkatołowego lub macis. Gałka dodawana jest do pasztetów, sosów, pierników, farszów, potraw duszonych i ponczu. Natomiast kwiat dodawany jest do sosu beszamelowego, dań ze skorupiaków, zup oraz sufletów.

ANYŻ DO RYB

Odmiana gwiazdkowa posiada bardzo mocny aromatyczny olejek. Jest składnikiem mieszanek przypraw. Przede wszystkim stosowany do aromatyzowania polew do ciast i wyrobu anyżówki.

KOLENDRA DO RYB

Używa się jej do ciast, marynat, przetworów, do wyrobu nalewek i kiełbas.

WANILIA DO RYB

Jest owocem pnącza rosnącego w Ameryce Południowej. Używa się jej przede wszystkim do ciast i deserów. Często zastępuje się ją mniej aromatyczną, ale znacznie tańszą syntetyczną waniliną.

IMBIR DO RYB

Wykorzystuje się korzeń imbiru lekarskiego oraz korzenie spokrewnione z nim rośliny: imbir aromatyczny lengkuasi, alpinii lekarskiej oraz lengkasi. Korzeń tej przyprawy jest bardzo soczysty i aromatyczny. Najlepiej używać świeżych pokrojonych w płatki lub posiekanych korzeni. Najczęściej dodawany jest mielony do pasztetów, pierników, sosów, zup i napojów. Występuje również w formie suszonej.

CYNAMON DO RYB

Jest to suszona kora drzewa cynamonowca cejlońskiego. Najczęściej sprzedawana sproszkowana lub w kawałkach. Stosuje się ją do kompotów, potraw z ryżu, ciast (pierników), marynat, deserów oraz grzanego wina.

OSTRYŻ DŁUGI TURMERIK DO RYB

Jest to przyprawa pochodząca z Azji Południowo – Wschodniej. Znany jest też pod nazwą żółty imbir lub kurkuma. Suszone oraz sproszkowane kłącza przypominają w smaku imbir. Znajdują zastosowanie głównie jako barwnik (często zastępują szafran, ale nie w aromacie i smaku). Są składnikiem curry, dodaje się je do fasoli, ryżu, pikli i chutneyów.

KOZIERADKA POSPOLITA FANGERIK DO RYB

Pochodzi znad Morza Śródziemnego. Nasiona tej rośliny z rodziny motylkowatych przed zmieleniem i użyciem ogrzewa się, w celu wydobycia aromatu. Wchodzą w skład proszku curry i bułgarskiej czubricy.