duszone-raki-przepis

Jak zrobić raki po polsku?

Czas przygotowania: 30 minut.
SKŁADNIKI:

  • 40 raków
  •  łyżki masła
  • sól
  • łyżka tartej bułki
  • 500ml śmietany
  • 3 łyżki pokrojonego koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Raki oczywiście dokładnie czyścimy, najlepiej szczoteczką i wrzucamy po jednym do gotującej się wody. Po minucie wyjmujemy i usuwamy czarną kiszkę. W płaskim, dość sporym garnku rozpuszczamy masło, wkładamy raki, podlewamy 3 łyżkami wywaru z raków i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Kiedy raki zrobią się czerwone, lekko wszystko solimy i wlewamy śmietanę, wsypujemy bułkę tartą oraz koperek (posiekany). Potrząsamy energicznie garnkiem, tak żeby raki połączyły się ze śmietaną. Następnie dusimy pod przykryciem od 10 do 15 minut. Nie dłużej!bo raki stracą smak oraz będą suche. W momencie zgęstnienia sosu raki przekładamy na półmisek i podajemy od razu.

Czas przygotowania: < 30 minut