ryba-duszona-z-chrzanem-przepis

Jak zrobić rybę duszoną z chrzanem?

SKŁADNIKI:

  • 1kg filetów ryby słodkowodnej
  • łyżka mąki
  • łyżka tłuszczu
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki wywaru z ryby lub włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka świeżo utartego chrzanu
  • listek laurowy
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety rybne kroimy w porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Do rondla wlewamy 2 łyżki oleju, układamy porcje ryby i posypujemy tartym chrzanem. Dodajemy listek laurowy, wlewamy szklankę gorącego wywaru i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu 30 minut. Na patelni robimy zasmażkę z tłuszczu oraz mąki, rozprowadzamy niewielką ilością sosu powstałego podczas duszenia oraz szklanką wywaru. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i wlewamy do duszonej ryby. Dobrze podgrzewamy i podajemy z ziemniakami oraz surówką.

Czas przygotowania: < 30 minut