Ryba i owoce morza w cieście

Fajne sposoby na rybę i owoce morza

ryba-w-ciescie-przepisyRyby i owoce morza bez problemu można smażyć w gęstym cieście naleśnikowym. Przygotowuje się je z mąki, mleka, wody lub piwa, śmietanki z dodatkiem soli, oliwy lub masła i jajek. W cieście możemy smażyć filety z białych, niezbyt tłustych ryb, śledzie, sardynki, krokiety rybne oraz kalmary, krewetki, mule i żabie udka. Filety możemy nadziewać farszem z ryby, grzybów lub warzyw, następnie rolujemy i spinamy szpilką bądź wykałaczką. Potem rybę zanurzamy w cieście i smażymy. Pamiętajmy o tym, że kawałki ryb nie powinny być zbyt duże, ponieważ ciasto wtedy się spali, a ryba pozostanie surowa w środku.

Do ryb i owoców morza w cieście najlepiej pasują ostre sosy, cytryna oraz majonez. Nie polewajmy usmażonej ryby sosem przed podaniem, gdyż ciasto rozmięknie i odpadnie z ryby. Propozycje sosów na naszej stronie pod linkiem:sosy i dipy do ryb.

Jak smażyć ryby i owoce morza w cieście? Krok po kroku.

1. Przygotowujemy ciasto: 125g mąki, jedno całe jajko, 2 białka, 200ml piwa, ¼ łyżeczki soli. Ciasto powinno być gęsto. Wtedy nie spadnie z ryby.
2. Owoce morza lub rybę skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Po upływie 20 minut osuszamy i obtaczamy w mące.
4. Kawałki ryby lub owoce morza obtaczamy w cieście. Pamiętamy – jeżeli jest za gęste – dodajemy płynu, jeżeli jest za rzadkie – dodajemy mąki.
5. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by ryba w nim pływała. Wkładamy porcjami, żeby jeden kawałek nie dotykał drugiego.

Do ryb i owoców morza można podać na przykład plasterki cebuli i gałązki zielonej pietruszki usmażone w tym samym cieście. W przypadku kiedy chcemy upiec rybę w cieście, jest to już bardziej skomplikowane, ale warte spróbowania. Do pieczenia w cieście nadają się wszystkie ryby, które mają jędrne i zwarte mięso. Do pieczenia nadają się również filety. Ryba do pieczenia powinna być wypatroszona, dokładnie oskrobana i umyta. Pamiętajmy o odcięciu płetw, jednak głowę i ogon zostawiamy. Ryba taka nadaje się do faszerowania – świeżymi ziołami, smażonymi pieczarkami bądź inną masą – idealnie nadaje się taka z której przyrządza się pulpety. Artykuł o nadziewaniu ryb w linku: faszerowanie ryby. Przed pieczeniem ryby w cieście można ją lekko podpiec w piekarniku, a dopiero potem obłożyć ciastem i upiec tak jak podane w przepisie. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że ryba się upiecze i będzie soczysta.

Pieczenie ryby w cieście w czterech prostych krokach.

1. Sprawionego i umytego karpia układamy na prostokątnym placku z ciasta drożdżowego o grubości 1 centymetra.
2. Na rybę nakładamy wierzchnią warstwę ciasta i odcinamy jego nadmiar z boków. Zlepiamy górę z dołem.
3. Małą łyżeczką robimy “łuskę” na powierzchni ciasta, nożykiem robimy nacięcia na ogonie i płetwie grzbietowej. Lepimy z ciasta kulkę i robimy oko.
4. Z już upieczonej ryby odkrajamy wierzchnią warstwę ciasta. Na talerz podajemy kawałek ryby i pokrojone ciasto.

Poniżej przepisy na pyszne ryby w cieście:

Łosoś w kruchym cieście

SKŁADNIKI:
– 1kg filetów rybnych (łosoś)
– sok z cytryny
– sól
KRUCHE CIASTO:
– 35dag mąki
-20dag margaryny
– 2 żółtka
– sól
– 1 jajko do posmarowania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę płuczemy, usuwamy delikatnie skórę, mięso nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy ciasto: mąkę, margarynę, żółtka, sól łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do lodówki na 30 minut. Potem dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty większe troszkę od ryby. Na jednym układamy rybę, a drugim przykrywamy rybę. Dociskamy brzegi, nożem wycinamy kształt ryby. Z wyciętych resztek ciasta formujemy płetwę i ogon. Robimy łuski oraz nacięcia na ogonie i płetwie. Rybę wstawiam do lodówki na 15 minut, następnie wyjmujemy i nakłuwamy widelcem oraz smarujemy wybełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Wyjmujemy kiedy ciasto jest zarumienione. Smakuje wyśmienicie z ostrymi sałatkami.

Dorsz w cieście ryżowym

SKŁADNIKI:
– 1kg filetów z dorsza
– 10dag długoziarnistego ryżu
– 2 jajka
– pół szklanki mąki
– pół szklanki mleka
– pół pęczka koperku
– ćwierć cytryny
– ząbek czosnku
– 4 łyżki oleju
– sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gotujemy 2 szklanki osolonej wody, wrzucamy opłukany ryż i gotujemy 20 minut, następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Umyte filety, odsączamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy czosnek i miażdżymy, smarujemy nim filety. Ubijamy jajka z mlekiem, wsypując stopniowo mąkę. Ciasto ubijamy na jednolitą masę, solimy i dodajemy posiekany koperek. Następnie dokładamy ugotowany ryż. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Panierujemy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju około 5-6 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Każdy kawałek przybieramy plasterkiem cytryny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.