Prawdopodobnie nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia dań z ryb. Przede wszystkim ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Jednak żeby ryba zachowała swoje wartości odżywcze należy ją w odpowiedni sposób przyrządzić. Należy ją dusić w niewielkiej ilości płynu co zapobiegnie utracie większości witamin. Do smażenia najlepiej jest używać wysokiej jakości oliwy (zamiast tłuszczy zwierzęcych). Dodatkowym atutem smażenia ryby na oliwie jest podniesienie w ten sposób jej walorów smakowych. Warto jednak pamiętać, iż najzdrowsza jest ryba grillowana z dodatkiem świeżych ziół (np. rozmaryn czy kolendra).

Sposoby przyrządzania ryb

Istnieją różne sposoby przyrządzania ryb wśród nich wyróżniamy kilka podstawowych m.in. ryby na surowo, ryby gotowane (również ryby w sosie), ryby w galarecie oraz galantynki, knelki, rolady i pulpety z ryb.

Ryba na surowo

ryba-pierwsze-kroki-kuchniaRyba na surowo jest w wielu krajach powszechnie podawana. Do tego typu dań nadają się takie świeżo złowione ryby, które posiadają lekko tłuste i zwarte mięso np. łosoś, zębacz oraz śledź. Taką rybę przed podaniem należy marynować około 15 minut. Często w celu poprawienia smaku potrawy dodaje się oliwę, szczypiorek, posiekane szalotki, sos chilli, pieprz, liść laurowy, kolendrę i kminek. Można również marynować ją w soli, koperku i cukrze. Najczęściej tak przygotowaną rybę podaje się z chlebem, sosem musztardowym lub śmietaną.

Ryba gotowana

Do gotowania nadaje się ryba w całości, w dzwonkach lub w postaci filetów. Istotną rzeczą jest gotowanie ryby na małym ogniu, gdyż zapobiega to rozpadnięciu się jej w trakcie gotowania. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80C. Zazwyczaj 1kg rybę gotuje się około 20 minut. W przypadku ryby w kawałkach sprawdza się tutaj duży ogień, dzięki temu ryba zachowuje swoją jędrność. W celu zachowania kształtu można ją obwiązać sznurkiem. Ryba gotowana w szybkowarze jest o wiele bardziej soczysta niż ta z wywaru. Rybę gotuje się w osolonej wodzie, do której dodaje się różne składniki (w zależności od rodzaju wywaru):

  • wywar mleczny z mleka, łyżeczki startej skórki cytrynowej oraz plastrów cytryny bez skórki;
  • wywar octowy z warzy i octu;
  • wywar jarzynowy z pietruszki, marchewki, cebuli, tymianku i liścia laurowego;
  • wywar winny z warzyw i wina;

Idealnie do ryb gotowanych pasują sosy gorące (np. pieczarkowy, poulette, cytrynowy, holenderski, kaparowy) lub sosy zimne (np. musztardowy, tatarski, remoulade, cumberland).

Bardzo popularne jest gotowanie ryby w sosie (np. honorowe polskie danie karp po polsku w szarym sosie).

Ryba w galarecie

Najczęściej rybę w galarecie przyrządza się ze szczupaka i lina, jednak wszystkie ryby nadają się na tego typu potrawę. Przygotowanie ryb w galarecie jest zazwyczaj bardzo zbliżony i polega ono na tym, że gotujemy wywar z warzyw, ogona, głów i z dodatkiem przypraw. Jeżeli chcemy by wywar zawierał dużo substancji kleistych najlepiej jest gotować kilka głów lub po prostu dodać żelatyny namoczonej w wodzie. Na koniec dodajemy do wywaru białko i wrzucamy skorupkę od jajka, gotujemy i przecedzamy. Dzięki temu galareta będzie klarowna.

Rolady z ryby

Rolady i galantynka z ryby to płaty mięsa rybiego (ze skórą, jednak po wcześniejszym usunięciu ości, napełnieniu farszem). Wszystko następnie zostało zrolowane, zwinięte w serwetę i ugotowano z warzywami oraz przyprawami. Na galantynkę najbardziej nadają się ryby, które posiadają mocną skórę, takie jak szczupak, karp. Ryby o delikatnej skórze należy nadziewać ostrożnie.

Knelki z ryb

Knelki są to malutkie pulpety w kształcie kopytek, paluszków lub okrągłych placuszków. Robi się je z mięsa ryby (może być zamrożone), śmietany i dodatków aromatycznych. Natomiast pulpety przyrządza się dodatkowo dodając żółtka lub jajka. Najsmaczniejsze pulpety przyrządza się z łososia i szczupaka. Należy pamiętać, że uformowane pulpety czy knelki powinno się od razu ugotować.