Ryba po grecku – potrawa wigilijna

Przepis na rybę po grecku

Wigilia to wyjątkowy dzień w roku. Jest to dzień w którym chcemy kultywować tradycję, jest symbol tradycji. Symbolika wyraża się również poprzez potrawy, które pojawiają się na stole wigilijnym. Pozwolimy sobie zacytować Cypriana Kamila Norwida, którego słowa bardzo dobrze oddają nastrój i atmosferę tego dnia.

“Jest w moim kraju zwyczaj,
że w dzień wigilijny.
Przy wzejściu pierwszej gwiazdy
Wieczornej na niebie
Ludzie gniazda wspólnego łamią
Chleb wigilijny,
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie”.

Ryba po grecku jest potrawą, która na stałe wpisała się w tradycję Bożego Narodzenia. Chociaż z Grecją ma niewiele wspólnego, jest jednak bardzo popularna w Polsce. Warto pamiętać o tym, że najlepiej smakuje po dwóch dniach, więc na wigilię można ją przygotować z wyprzedzeniem.

SKŁADNIKI:
– 50dag ryby
– 10dag marchewki
– 15dag zielonego groszku
– 5dag pietruszki
– 5dag pora
– 5dag selera
– 5 ziaren pieprzu
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– łyżeczka ostrej papryki
– półtorej szklanki soku pomidorowego
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 3/4 szklanki  oliwy bądź oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od umycia i oczyszczenia jarzyn. Następnie ścieramy je na grubej tarce. Wkładamy do rondla z mocno rozgrzaną oliwą, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy około 15 minut. Następnie dokładamy filety, przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. W kolejnym etapie dodajemy sok i koncentrat pomidorowy. Dobrze mieszamy i dusimy bez przykrycia tak, aby odparował nadmiar płynów. Rybę podajemy z ryżem gotowanym na sypko oraz zielonym groszkiem.