ryba-z-warzywami-przepis

Jak zrobić rybę z warzywami?

SKŁADNIKI:

  • 40dag filetów z morszczuka lub z mintaja
  • 3 strąki papryki (zielonej, żółtej, pomarańczowej)
  • 5 twardych mięsistych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • szklanka zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • 4 łyżki oliwy
  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • 15 czarnych oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka sosu worecester
  • suszony tymianek i bazylia
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte filety suszymy, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Usuwamy gniazda z papryk, kroimy w krążki. Parzymy pomidory, obieramy i kroimy w ósemki. Cebulę kroimy na półplasterki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Rozgrzewamy na patelni połowę oliwy, rybę pruszymy mąką i rumienimy. W rondelku rozgrzewamy pozostałą oliwę, szklimy cebulę, dodajemy paprykę i pomidory, dusimy wszystko z czosnkiem i sosem worecester. Na sam koniec duszenia dodajemy groszek i pokrojone w plasterki oliwki, wlewamy wywar, mieszamy, wkładamy usmażoną rybę. Wszystko przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą i bazylia. Dusimy około 15 minut. Podajemy z makaronem, ryżem na sypko lub ziemniakami.

Czas przygotowania: < 30 minut