Sałatka ryżowa z krewetkami

salatka-krewetkowa-przepis

Jak zrobić sałatkę z krewetkami?

SKŁADNIKI:

  • 36 dużych krewetek w pancerzykach
  • sok z półtorej cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • sól
  • biały pieprz
  • szklanka grubo posiekanej rokietty siewnej (rukoli)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy krewetki we wrzącej, posolonej z dodatkiem soku z cytryny wodzie około 5 minut.  Następnie odcedzamy i studzimy, obieramy krewetki oraz usuwamy czarne jelito. Odrywamy głowy i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Po osuszeniu wkładamy do miseczki z 4 łyżkami oliwy z oliwek. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia lekko posoloną wodę i wrzucamy ryż. Gotujemy około 15 minut, aż będzie miękki. Przekładamy ryż do miseczki z krewetkami i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wlewamy na koniec resztę soku z cytryny, oliwę i dodajemy rukolę. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Czas przygotowania: < 1h