salatka-tatarska-przpeis

Jak zrobić sałatkę tatarską?

SKŁADNIKI:

  • 4 filety śledziowe
  • 1-2 strąki marynowanej papryki
  • 10-12 marynowanych pieczarek
  • duża cebula
  • kilka korniszonów
  • puszka filetów helskich
  • sok i skórka z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte i osuszone filety śledziowe, pieczarki o paprykę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w plasterki, anchois w paseczki, cebulę w kostkę – wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką. Łączymy składniki sałatki, posypujemy pieprzem, cukrem i pieprzem cayenne, następnie polewamy oliwą, mieszamy. Przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi żółtkami oraz szczypiorkiem.

Czas przygotowania: < 1h