sandacz-z-orzechami-przepis

Jak zrobić sandacza w orzechach?

SKŁADNIKI:

  • 600g fileta z sandacza (bez skóry)
  • 80g masła
  • 200g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 60g bułki tartej
  • 400g wiśni drylowanych (mrożonych)
  • 2 łyżki miodu
  • 40 ml czerwonego wina
  • sól
  • biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z masła, posiekanych orzechów włoskich, bułki przygotowujemy masę, wstawiamy do lodówki. Smażymy sandacza na oleju sojowym. Kiedy masa będzie schłodzona rozwałkowujemy ją na płatki (grubość około pół centymetra) i układamy na usmażonej rybie. Rybę następnie wkładamy do piekarnika (180 stopni Celcjusza). Pieczemy maksymalnie 2 minuty. Wlewamy do rondelka miód i połowę wiśni. Gotujemy około 10 minut, następnie miksujemy. Ponownie przekładamy do rondelka, dodajemy resztę wiśni i gotujemy. Polewamy sosem wcześniej przygotowaną rybę.

Czas przygotowania: < 1h