zupa-z-jaj-dorsza-przpis

Jak zrobić zupę z dorsza?

SKŁADNIKI:

  • 50dag wędzonego dorsza
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 4 szklanki mleka
  • grzanki z żytniego chleba
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę dokładnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną woda i gotujemy aż do wrzenia. Następnie odcedzamy i studzimy, ponownie wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Po zagotowaniu pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Posypujemy natką pietruszki i dodajemy posiekane jajka. Zupę podajemy na gorąco z grzankami.

Czas przygotowania: < 1h