Śledzie. Najlepsze sprawdzone przepisy.

przepis sałatka śledziowa na święta
Ostatnio pisaliśmy o sprawdzonych świątecznych przepisach na dania z karpiem. Dziś skupimy się na najlepszych przepisach ze śledziami. Wśród przepisów znajdą się zarówno te bardziej znane jak śledzie w śmietanie, sałatka ziemniaczana ze śledziami, śledzie po kujawsku, śledzie po góralsku oraz te mniej znane jak śledzie po litewsku czy sałatka śledziowa z burakami.

Śledzie w kuchni polskiej

Śledź to ryba słonowodna występująca w wodach strefie umiarkowanej i chłodnej od północnego Atlantyku po kanał La Manche i Morze Bałtyckie. W Morzu Bałtyckim występuje podgatunek śledzia oceanicznego czyli Sałka (śledź bałtycki). Ryby te występują w ławicach i dorastają 24 cm długości. W latach 80 tych XX wieku połowy śledzia w Bałtyku sięgały 400 tyś. ton rocznie.
W kuchni polskiej ze względu na brak dostępu do morza od wieków dominowały potrawy z ryb słodkowodnych odławianych z jezior, rzek i stawów. Jedna z nielicznych ryb, która wpisała się w kulinarną tradycję polski to właśnie śledź. Stało się tak dzięki łatwości konserwacji solą. Ryba mogła być dostarczana do najdalszych rejonów kraju.

Jak zrobić sałatkę śledziową?

Sposobów na przygotowanie śledzia jest bardzo dużo. Poniżej zamieszczamy kilka wybranych przepisów, które nie tylko świetnie smakują ale i wyglądają. Przepisy idealne zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień.

Śledź po polsku

SKŁADNIKI:

  • 6 filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie moczymy w celu pozbycia się nadmiaru soli. Następnie filety kroimy w dzwonka a cytrynę w plasterki. Całość naprzemiennie układamy w słoju. Zalewamy olejem i odstawiamy na 3 dni. Przed podaniem siekamy cebulę. Sparzoną wrzątkiem odsączoną i ostudzoną dodajemy do śledzi.

Śledzie po kujawsku

SKŁADNIKI:

  • 60dag solonych śledzi
  • szklanka mleka
  • 30dag winnych jabłek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • suszony majeranek
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mielona ostra papryka
  • zielona pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wcześniej umyte śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia obieramy ze skóry i ości, zalewamy mlekiem i moczymy kolejne 2 godziny. Obieramy jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy je na plasterki, potem chwilę smażymy na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie dodajemy majeranek, sok i łyżeczkę skórki z otartej cytryny. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką i solą, potem dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym, cukrem, jeżeli jest za gęsty dolewamy troszkę wody. Filety wymoczone osuszamy i kroimy na pół, kładziemy na nich zimny sos i przykrywamy półmisek folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Śledzie po śląsku

SKŁADNIKI:

  • 60 dag filetów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • 1,5 szklanki oliwy
  • 1 duża cytryna
  • pęczek majeranku
  • pęczek koperku
  • pęczek bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie płuczemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy na 3 godziny. Następnie kroimy cebulę. Parzymy wrzątkiem odcedzamy i studzimy. Cebulę mieszamy z posiekanymi ziołami. Całość łączymy w szklanym naczyniu przekładając naprzemiennie śledzie z przygotowaną masą i zalewamy oliwą. Odstawiamy na 24h do lodówki.

Śledzie po góralsku

SKŁADNIKI:

  • 50dag filetów śledziowych
  • szklanka śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 25dag bryndzy
  • po 2-3 łyżki zielonego groszku z puszki i drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej i marynowanej)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • biały pieprz
  • cukier puder
  • sól
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  • kilka gałązek pietruszki do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drobno pokrojony czosnek ucieramy z pieprzem, skórką cytryny oraz bryndzą. Czekamy aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli i cukru, mieszamy z przygotowaną bryndzą, przykrywamy i schładzamy. Umyte śledzie osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki i układamy na półmisku. Sos mieszamy ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polewamy nim śledzie i przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy plasterkami cytryny i zielonej pietruszki.

Śledź w śmietanie

SKŁADNIKI:

  • 50dag śledzi solonych
  • duże winne jabłko
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, następnie obieramy ze skóry i ości. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Można je zastąpić filetami śledziowymi, np. matiasami, których nie trzeba moczyć. Jabłko myjemy, obrane ścieramy na tarce o dużych oczkach. W trakcie ucierania skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy cebulę na cienkie plastry, układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszone filety śledziowe kroimy na dzwonka. Układamy na półmisku i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Okładamy śledzie piórkami z cebuli i starym jabłkiem. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i polewamy nią śledzie. Dekorujemy natką pietruszki bądź drobno posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Śledzie po litewsku

SKŁADNIKI:

  • 60 dag filetów śledziowych
  • 30 dag mrożonych borowików
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • pół szklanki majonezu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płuczemy śledzie w celu odsolenia. Kroimy je na kilkucentymetrowe kawałki. Borowiki kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Zagotować i odstawić. Ogórki kroimy drobno i mieszamy z posiekaną, sparzoną cebulą. Dodajemy borowiki a ostudzony wywar z grzybów mieszamy ze śmietaną i majonezem. W szklanym naczyniu układamy śledzie przekładając cebulą z borowikami. Całość zalewany sosem i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:

  • duża cebula
  • winne jabłko
  • 25dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • ogórek konserwowy
  • 4 filety z matiasa
  • 10dag marynowanych buraków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • trochę zielonej pietruszki

SOS:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z wymienionych składników w przepisie przygotowujemy sos i lekko schładzamy. Jeżeli jest taka potrzeba filety wcześniej moczymy w mleku, osuszamy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ziemniaki, buraki, ogórki, cebulę i jabłko. Łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem, następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed samym podaniem doprawiamy solą i pieprzem. Do dekoracji używamy pietruszki.

Śledzie z burakami

SKŁADNIKI:

  • 3 duże filety śledziowe
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 obrane buraki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pęczek koperku
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki majonezu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śledzie kroimy w paseczki. Siekamy ziemniaki, ogórki i buraki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i parzymy wrzątkiem. Następnie odsączamy i studzimy. Majonez wkładamy do miski i dodajemy oliwę powoli mieszając. Dodajemy do niego posiekany koperek. Śledzie układamy w szklanym naczyniu przekładając ziemniakami, cebulą, ogórkiem i burakami. Całośc zalewamy majonezem i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.