Smaczny i zdrowy makaron

Przepisy na rybę z makaronem

makaron-rybaKokardki, świderki, kolanka, wstążki, wermiszel, cannelloni, muszelki, kokardki, literki, lasange, spaghetti to wszystko oczywiście makaron. Do tego obecnie dostępny w przeróżnych kolorach i smakach. Makaron jest szybki w przygotowaniu, zwłaszcza gdy kupujemy go w sklepie. Wystarczy zagotować wodę, dodać sól oraz olej i gotować według instrukcji na opakowaniu. Wiadomo można pokusić się o zrobienie własnego makaronu, jednak tak naprawdę potrzebna jest wprawa i czas.

W tym artykule zawarte są smaczne i zdrowe przepisy na makaron z rybami oraz owocami morza. Każdy spokojnie może wykonać każdy przepis w domu, z makaronem jaki najbardziej lubi. Do makaronu pasuje praktycznie wszystko od masła i tartego sera przez ryby właśnie, wędliny, grzyby i warzywa, po przeróżne sosy i zioła.

Makaron z wędzonym łososiem

Ugotowany makaron odcedzamy. Następnie 100g wędzonego łososia kroimy w cienkie paski. Podgrzewamy na łyżce masła, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z makaronem. Możemy też wymieszać z makaronem tylko masło, na którym usmażyliśmy łososia, a samą rybe układamy na powierzchni makaronu.

Makaron z owocami morza

100g mięsa homara, krewetek, kraba, muli, ośmiornicy (z puszki lub świeżo ugotowane), rozkładamy na ugotowanym makaronie, wcześniej okraszonym łyżką oliwy i wymieszanym z łyżką koperku lub zielonej pietruszki. Możemy również z owoców morza przygotować sos do makaronu. Po prostu smażymy je w oliwie z dodatkiem ziół, czosnku i pomidorów.

Makaron zapiekany z rybą

SKŁADNIKI:
300g makaronu, 400g sandacza, 200ml śmietany, 80g parmezanu, łyżka sosu sojowego, pieprz, sól, tymianek, 2 łyżki masła, sok z cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę sprawiamy i dzielimy na dzwonka. Dusimy na łyżce masła. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy warstwami ugotowany makaron i duszoną rybę (obraną ze skóry i ości). Polewamy śmietaną przyprawioną sosem sojowym. Na koniec posypujemy parmezanem i pieczemy w piekarniku. Tak samo możemy postąpić z wcześniej ugotowanymi rakami.

Makaron z pstrągiem i szparagami

SKŁADNIKI:
250g makaronu penne, 250g wędzonego pstrąga, 250g szparagów, 100g śmietany, 50g groszku zielonego, cebula, 2 łyżki koperku, pieprz, sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie, po 5 minutach dodajemy oczyszczone szparagi i zielony groszek. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż wszystko zmięknie. W oddzielnym pojemniku mieszamy razem koperek, podsmażoną cebulę i śmietanę. Doprawiamy solą, a na wierzchu układamy pstrąga. Odcedzamy makaron z warzywami i dodajemy sos z rybą. Dokładnie mieszamy wszystko razem.

Makaron z sosem czosnkowym i pstrągiem

SKŁADNIKI:
250g makaronu razowego, filet pstrąga, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka masła, łyżeczka soli czosnkowej, papryka czerwona, mała śmietana, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki koperku posiekanego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy według upodobań w osolonej wodzie. Filet z pstrąga solimy i grillujemy na patelni. Kiedy będzie gotowy rozdrabniamy go widelcem. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy pokrojoną paprykę, pstrąga w kawałeczkach, makaron oraz zieleninę. Wszystko smażymy. Na sam koniec solimy do smaku. Robimy sos czosnkowy. Mieszamy śmietanę, majonez, wyciskamy czosnek oraz sól czosnkową. Odstawiamy do lodówki. Gorącą potrawę polewamy zimnym sosem.