Smażony makaron ryżowy

ryż z krewetkami przepis

Jak zrobić ryż z krewetkami?

SKŁADNIKI:

  • 15 dag małych krewetek
  • 20 dag makaronu ryżowego
  • por
  • łyżka sake (lub wódki)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Moczymy makaron ryżowy w misce z ciepłą wodą (ok. 40 stopni) przez 20 minut, potem odcedzamy. Kroimy por w ukośne plasterki. Krewetki czyścimy z łusek i „żył”, usuwamy ogony i parzymy krewetki wrzątkiem. Rozgrzewamy na patelni olej i przez minutę smażymy makaron ryżowy (na ostrym ogniu). Następnie dodajemy pieprz, por, sake, olej sezamowy, sól i pieprz oraz krewetki. Przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy wszystko przez 2 minuty.

Czas przygotowania: < 1h