parmezan-ryba-przepis

Jak zrobić solę zapiekaną z parmezanem?

SKŁADNIKI:

  • ćwierć szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  •  45 dag filetów z soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • sól
  • łyżka soku z cytryny
  • tłuszcz do smarowania rusztu

Do przybrania: plasterki cytryny i gałązki natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę dokładnie myjemy i suszymy, następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na około 10 minut. Smarujemy ruszt tłuszczem i kładziemy na niego filety, pieczemy z obu stron. W miseczce dokładnie mieszamy miękkie masło bądź margarynę, majonez, parmezan i cebulę. Na każdy filet soli kładziemy przygotowaną masę parmezanową i zapiekamy, aż do otrzymania złotobrązowego koloru. Przybieramy cytryną i natką pietruszki.

Czas przygotowania: < 30 minut