Pasty rybne przepisy

Proste i szybkie przepisy na pasty rybne

pasty-rybne-przepisyPasty rybne służą głównie do przygotowywania kanapek czy tortów kanapkowych ale i są znakomitym dodatkiem do ziemniaków pieczonych w mundurkach, bardzo dobrym nadzieniem do naleśników, farszem do warzyw.

Najważniejszą rzeczą przy przyrządzaniu pasty jest bardzo drobne posiekanie składników. Pasty nadają się idealnie do dekoracji już przygotowanych potraw, jako ich wykończenie. Świetnie smakują z korniszonami, papryką marynowaną, oliwkami, grzybkami.

Pasta “Tapenade”

SKŁADNIKI:
– 20dag czarnych i 5dag zielonych oliwek
– 10 filetów anchois
– 5 dag kaparów z zalewą
– szklanka oliwy
– sok z cytryny
– listek żelatyny
– pół kieliszka białego wytrawnego wina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żelatynę namaczamy w winie, aby napęczniała. Miksujemy kapary, zielone oliwki i sok z cytryny. Potem dodajemy czarne oliwki i anchois, miksujemy dalej stopniowo wlewając oliwę, na końcu żelatynę (masa powinna być jednolita i puszysta). Pastę wstawiamy do lodówki, by stężała. Pasuje bardzo dobrze do świeżych warzyw np. papryki, ogórka czy wydrążonych pomidorów.

Pasta serowa “Czeska”

SKŁADNIKI:
– 15dag gotowanej ryby
– 5dag tartego ostrego żółtego sera
– 3 łyżki majonezu
– 15dag białego sera
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
Do dekoracji możemy użyć zielonej pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę. Lekko chłodzimy i przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Również idealnie pasuje do pomidorów.

Pasta serowa “z łososiem”

SKŁADNIKI:
– 25dag twarożku
– 15dag wędzonego łososia
– 2 łyżki posiekanego koperku
– pół szklanki śmietanki kremówki
– szczypta soli, pieprzu i cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kroimy bardzo drobno łososia. Śmietankę ubijamy ze szczyptą cukru, następnie ucieramy z twarożkiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy z łososiem i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Idealnie pasuje do mięs, grzanek oraz żółtych serów.

Pasta zielona z tuńczykiem

SKŁADNIKI:
– 4 jaja ugotowane na twardo
– 10dag szpinaku
– puszka tuńczyka
– ząbek czosnku
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
– 2-3 łyżki majonezu
– pieprz
– sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyty szpinak wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na 2 minuty. Następnie przecieramy przez sito, ucieramy na gładką masę z sokiem z cytryny, solą z czosnkiem, majonezem i tuńczykiem. Mieszamy z bardzo drobno posiekanymi jajami, doprawiamy pieprzem i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy natką pietruszki. Pasuje do makaronu, grzanek lub marynowanych warzyw.

Pasta egipska z wędzonej makreli

SKŁADNIKI:
– 50dag wędzonej makreli
– łyżka masła
– ćwierć szklanki octu winnego
– pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
– po szczypcie cukru, soli i pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy z ości i skóry makrelę, potem dzielimy na kawałki. Lekko podsmażamy na maśle. W rondelku mieszamy ocet ze szczyptą cukru, kolendrą, musztardą, soki i skórką z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wkładamy rybę i dusimy pod przykryciem około 10 minut (na małym ogniu). Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Zimną rybę miksujemy z pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba dolewamy wywaru. Schładzamy. Pasta smakuje wyśmienicie z grzankami, pomidorami, jajkami, makaronem czy ze świeżymi warzywami.

Pasta śledziowa z boczkiem

SKŁADNIKI:
– 30dag filetów śledziowych
– 2 duże cebule
– 20dag wędzonego boczku
– pieprz
– szczypta cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki pasty miksujemy i chłodzimy. Przed podaniem pastę posypujemy natką pietruszki.