Turbot-a-la-gejsza-przepis

Jak zrobić turbot a la gejsza?

SKŁADNIKI:

  • 50dag świeżego turbota (może być inna biała ryba np. sola)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka nasion sezamu
  • łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta: ostrej mielonej papryki, mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • klika listów natki pietruszki, tymianku lub rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawiamy, fieltujemy i kroimy w cienkie plastry rybę. Układamy w naczyniu do marynowania. Siekamy czosnek oraz cebulę. Łączymy z przyprawami, sosem sojowym i octem. Zalewamy marynatą rybę. Trzymamy w lodówce przynajmniej przez noc. Przybieramy natką pietruszki, tymianek lub rozmarynem.

Czas przygotowania: < 1h