Zapiekane filety z grzybami

zapiekana-ryba-przepisJak zrobić zapiekane filety z grzybami?

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów bez ości
  • 20 dkg suszonych grzybów
  • 30 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • śmietana 18 %
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, mąka
  • olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od pokrojenia ryby na kawałki i przyprawienia jej solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Następnie suszone grzyby moczymy i obgotowujemy. Pieczarki czyścimy i kroimy na drobne kawałeczki. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Na tym samym oleju dusimy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażamy. Kolejnym krokiem jest ułożenie usmażonej ryby w naczyniu żaroodpornym i przykryciu jej warstwą grzybów z cebulą. Następnie kładziemy warstwę ryb i ponownie grzybów. Całość zalewamy śmietaną. Pieczemy około pół godziny.

Czas przygotowania: < 1h

2 Comments

  1. Angelika

    Miałam wielką ochotę na przygotowanie tego dania, jednak nie miałam odpowiedniego naczynia żaroodpornego, w którym rybki nie przywarłyby mi do naczynia. Na szczęście koleżanka poradziła mi zakup naczynia żaroodpornego marki TERMISIL, z systemem Grill&Drop. Dzięki temu rybka jest aromatyczna i bardzo smaczna. Świetny przepis!

  2. arturo

    Witam, właśnie zrobiłem danie z pani przepisu i niestety nie wyszło za dobre.. Śmietana w ogóle nie pasuje do tego całego efektu.. Z przykrością stwierdzam, iż moim zdaniem nie warto wydawać pieniędzy na takie danie, ponieważ grzyby z cebulą dominują smak i nie czuć praktycznie ryby.. Nie polecam

Comments are closed.