zapiekana-ryba-szpinak-przepis

Jak zrobić rybę zapiekaną ze szpinakiem?

SKŁADNIKI:

  • 25dag wędzonej ryby
  • 2 pomidory
  • 1kg szpinaku
  • pół bułki paryskiej
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ szklanki mleka
  • 3 strąki zielonej papryki
  • cebula
  • łyżka musztardy
  • tłuszcz do formy
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę, już bez skóry i ości, kroimy na małe kawałki. Płuczemy szpinak i parzymy wrzącą wodą, odsączamy i siekamy. Obraną cebulę rozdrabniamy, pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, paprykę, pomidory, kawałki ryby i dodajemy musztardę. Dusimy wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak, sól, mieszamy i całość dalej dusimy, tak by odparował nadmiar wody. Bułkę kroimy w kostkę i polewamy mlekiem. Połowę porcji układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem). Przykrywamy bułkę masą szpinakową, na szpinaku układamy resztę bułki. Pod przykryciem zapiekamy danie przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu aż kostki bułki zrumienią się i będą chrupkie.

Czas przygotowania: < 30 minut