dynia-przepis-ryba

Jak zrobić zupę dyniową z rybą?

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg dyni, u mnie makaronowa
  • ok. 1,25l bulionu drobiowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • dwie łyżeczki miodu
  • sól
  • cynamon mielony
  • 200 g świeżego fileta łososia norweskiego
  • dwie łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka sosu BBQ z miodem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czyścimy dynię z pestek i razem ze skórką układamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celcjusza) na maksymalnie 30 minut. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy mieszkanką sosu sojowego oraz BBQ. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Dużą łyżką wybieramy miąższ z dyni i wkładamy do garnka, zalewamy połową bulionu. Dodajemy obrany i posiekany imbir, skórkę pomarańczy (tylko część pomarańczowa, bez białej). Gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy dolewając sok z pomarańczy oraz resztę bulionu (żeby otrzymać konsystencję zupy-krem). Potem przecieramy wszystko przez sito i gotujemy ponownie, doprawiamy solą, cynamonem i miodem. Rybę wykładamy na płasko do torebek pergaminowych, zamykamy wlot i kładziemy na rozgrzanej patelni, tak żeby skóra była na spodzie. Smażymy po kilka minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Po 5 minutach wyjmujemy rybę na talerz – skórka powinna odejść razem z papierem. Mięso rozdrabniamy lekko widelcem. Zupę podajemy w miseczkach dodając do każdej porcji trochę ryby, dekorujemy koperkiem.

Czas przygotowania: < 1h