zupa-rybna-przecierana-przepis

Jak zrobić zupę rybną przecieraną?

SKŁADNIKI:

  • kilogram świeżych ryb
  • 2 pory
  • 500g pomidorów
  • jedna czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,2l wody
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na malutkie kawałeczki. Czosnek drobno siekamy, pory oraz paprykę kroimy na kawałeczki (tylko białe części). rozgrzewamy w sporym garnku oliwę i dusimy w nim pory przez około 3 minuty, następnie dodajemy czosnek, paprykę, pomidory oraz rybę, dalej dusimy. Po upływie 10 minut wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Całą zupę przecieramy przez sitko i przed podaniem ponownie podgrzewamy. Można dodać do zupy mniej ryb zastępując je krewetkami. Natomiast już do przetartej zupy można dodać zasmażkę z masła oraz mąki, czy żółtka, sok cytrynowy lub śmietanę.

Czas przygotowania: < 1h